Českobudějovický krajský soud ho začátkem srpna 2010 odsoudil k ochranné ústavní léčbě v Psychiatrické nemocnici v Bohnicích. Místně příslušný Obvodní soud pro Prahu 8 letos na jaře změnil formu léčení v ambulantní. To znamená, že dvaatřicetiletý schizofrenik musí pravidelně docházet na kontroly a užívat předepsané léky, jinak se ale může pohybovat naprosto volně.

Našemu Deníku to potvrdil pražský soudce Miloslav Sládek: „O změně ústavního léčení v ambulantní jsme rozhodli v dubnu. Nikdo se proti tomu neodvolal, takže rozsudek už nabyl právní moci." Podle zdrojů blízkých redakci byl Heidinger v těchto dnech údajně spatřen v jihočeské metropoli.

Tyto informace má i syn obětí a vrahův nevlastní bratr Mikuláš Malhocký. Přestože ho Jan H. nekontaktoval, zprávy o něm jsou znepokojující. „Doufám, že lékaři odvedou dobrou práci. Pokud se bude léčit, problémy snad nebudou," přeje si.

Mikuláš Malhocký uznává, že dlouhodobá izolace na psychiatrii by Heidingerovi k návratu do „normálního" života zřejmě příliš neprospěla. Zaráží ho především skutečnost, že o propuštění na svobodu ani možnosti případného odvolání proti tomuto rozhodnutí rodinu nikdo neinformoval. „To, že lékaři změnili ústavní léčení na ambulantní, jsme se vůbec nedozvěděli. Zajímalo by mě, jestli má psychiatrická léčebna zákonnou povinnost takové věci pozůstalým sdělovat," podivuje se Mikuláš Malhocký.

Ředitel Psychiatrické nemocnice v Bohnicích Martin Hollý odpověděl, že pro tyto záležitosti nejsou striktně nastavená a zavedená pravidla. Záleží tedy na individuální domluvě mezi pozůstalými 
a ošetřujícím lékařem. „Je to jiné případ od případu. Určitou aktivitu musejí v tomto směru vyvíjet i sami pozůstalí," vysvětlil ředitel.

To, zda Heidinger zůstane na svobodě už natrvalo, bude záviset hlavně na jeho ochotě léčit se. Třeba budějovický psycholog Rostislav Nesnídal se domnívá, že od spáchání vražd v únoru 2010 do propuštění uběhla příliš krátká doba na to, aby si vrah plně uvědomil veškeré důsledky svého jednání. „Pokud by pan Heidinger neužíval předepsanou medikaci, může z toho být malér. U schizofreniků je při vysazení léků riziko recidivy. Soud mu nařídí docházku, kterou musí dodržovat. Kdyby tomu tak nebylo, musela by zřejmě zasáhnout policie," nastínil našemu Deníku doktor Nesnídal.

Pro úplnost je nutné připomenout, že problémy s nedodržováním léčby se u Heidingera už jednou projevily. A bohužel měly fatální následky.

Závažné onemocnění – paranoidní schizofrenie, u něj naplno propukla v dubnu 2009, kdy byl asi měsíc hospitalizován na psychiatrickém oddělení budějovické nemocnice. Dostal se tam poté, co agresivně zaútočil na svého bratrance. Po propuštění mu sice byla nařízena ambulantní léčba, ale na tu nedocházel a přestal brát předepsané léky. Jeho nemoc se pak proto stupňovala až nakonec vygradovala vražedným útokem.

Primář psychiatrického oddělení budějovické nemocnice MUDr. Jan Tuček nemohl k případu podat konkrétní informace, ale v obecné rovině řekl, že četnost ambulantních návštěv je u každého pacienta jiná. Někteří musejí vyhledat lékaře i několikrát do měsíce, jiným stačí méně. Jedná se o ryze individuální záležitost.
„Máme možnosti, jak můžeme ověřit, zda pacienti užívají předepsané léky. Vždy 
se to dá nějak zkontrolovat, ale ne vždy je to úplně jednoznačné," zmínil primář.