Obviněný P. u soudu přiznal, že se taštičky zmocnil, ale popřel, že by užil násilí. Potkali se u pisoárů a když si pan František myl ruce a odložil si taštičku na umyvadlo, on ji sebral. Neudeřil ho a neví, proč si to vymýšlí. Po činu se mu omluvil a nabídl mu, že mu zaplatí čtyři tisíce. Peníze potřeboval na jídlo a na drogy.

Pan František potvrdil nabídku těch čtyř tisíc, přijal to a nic dalšího neuplatňuje. Do jednání soudu ale ještě nic nedostal. Měl jen naražený bok, nebolelo to.

Okresní soud v Jindřichově Hradci. Ilustrační foto.
Zločiny z archivu: Jak okrást staršího pána...

Okresní soud uvěřil verzi poškozeného. K mytí rukou rozhodně neměl důvod taštičku snímat, obviněný mu ji odebral násilím a dopustil se tak loupeže.

Soud přihlédl k tomu, že skutek byl spáchaný na osobě vyššího věku se zjevným hendikepem, a také k recidivě Josefa P. V trestním rejstříku má už devět záznamů. V roce 2008 dostal tři roky za loupež (v herně vylákal barmanku na toaletu, odcizil jí kasírtašku, zamkl ji tam a v provozovně ještě ukradl mobil a cigarety) a za úvěrový podvod. Když sankci vykonal, nastoupil plynule k dvouletému trestu za šest útoků krádeže a poškozování cizí věci z předchozího rozsudku. čtyři měsíce poté, kdy se dostal na svobodu, opět loupil… Soud mu uložil devět a půl roku do věznice se zvýšenou ostrahou.

Peníze. Eura./Ilustrační foto
Zločiny z archivu: Uklízely stařečkovi a kradly

Odvolal se. Čin prý spáchal pod vlivem drog a souhlasil by s uložením ochranného léčení. Obhájkyně předložila prohlášení pana Františka, že od ní převzal náhradu škody 4000 Kč.

Krajský soud poté uměnil výrok o trestu a obžalovanému uložil osm a půl roku do věznice s ostrahou. Přihlédl k tomu, že uhradil způsobenou škodu, že se prokazatelně snaží zbavit své drogové závislosti, a výrazněji akcentoval polehčující okolnosti, k nimž už přihlížel okresní soud.