Měl mimo jiné zlomených šest žeber se zhmožděním plíce, zakrvácení komor mozkových… Jedno z nejzávažnějších zranění podle znalce svědčí opakovaným úderům, ale mohlo být způsobeno i útokem jediným, pokud jím bylo například dupnutí na krk proti pevné překážce… V krvi měl 2,21 promile. Jeho tělo objevil následující den v zahradě u rekreačního domku pracovník soukromé firmy, který muže hledal poté, co nepřišel ráno do práce. Na místo byl dotažen ještě živý.

K útvaru se mladíci po kritické noci vrátili asi v pět ráno, podle dozorčího silně opilí. Přišli ve stylu "jsme tady, buďte rádi", uvedl svědek - "rozumná řeč s nimi nebyla". Podle dalších výpovědí mladí vojáci ráno čistili dvěma z nich kanady.

Po zprávě o nálezu mrtvého jim v kasárnách prohlédli věci. Navečer jeden z jejich kamarádů přinesl veliteli kabát s tím, že si jej ráno kolega vyměnil za jeho. Po zprávě o tragédii v Ostrovci si jej prohlédl a zjistil, že je od krve. Na některých svršcích či botách každého z nich se našel biologický materiál shodný s DNA poškozeného. Kluci vysvětlovali, že se tam krev dostala nejspíš při snaze pomoci poškozenému, kterého uviděli ležet venku.

Zastal se holky?

Podle svědků došlo kolem půlnoci v restauraci k hádce místní dívky s vojákem – snad kvůli nemístné poznámce. Dala mu facku a došlo ke strkanici, které se zúčastnil i Ukrajinec, prý při obraně děvčete. Rozruch se brzy uklidnil, přijela policie a vojáci odešli. Hospodský zamkl. Po nějaké době zaklepal zvenku na okno voják a řekl, aby zavolali záchranku, venku že někdo leží. Našli bezvládného a v obličeji "odřeného" muže. Dva místní a dva vojáci ho odnesli do hospody, ptali se ho, jestli mu nemají zavolat záchranku, a on řekl, že ne, že je v pohodě.

Vypovídal svědek, který po roztržce v restauraci zaslechl ženský hlas volat, že "mlátí Ukrajince". Vyšel a viděl shluk lidí. "Stáli tam vojáci, Vasil ležel na břiše, držel se za hlavu a říkal: Oni mě kopú …," uvedl. Za ním dorazili další chlapi a zraněného dopravili do restaurace. Seděl asi pět minut na přistavené židli, pak vstal a že jde domů. Tam ale nedošel.

Obžalovaní, teď už bývalí vojáci, u Krajského soudu v Českých Budějovicích k události nevypovídali. Jejich vysvětlování, že se krev na jejich svršky dostala při jeho přivádění do hospody, soud odmítl s tím, že podle svědků měl zraněný tehdy jen zasychající oděrky na čele a vojáci ho nesli za nohy – za horní část těla v blízkosti poranění ho drželi místní lidé. Poblíž mrtvého byl nalezen mobil jednoho z obviněných, z něhož byla volána záchranka, na silnici k místu ležela peněženka s doklady jednoho z vojáků, kousek dál jeho triko. Podle stop v trávě byl na místo nálezu zraněný dotažen ještě žijící.

Soud uzavřel, že poškozeného po půlnoci napadli. Zemřel na následky těžkých zranění, která nejspíš nemohl utrpět při předchozím konfliktu. Jenže o tom, jak k nim přišel, v hlavním líčení žádný přímý důkaz proveden nebyl, konstatoval náš list z hlavního líčení. „Chybějí důkazy o jejich úmyslu ho usmrtit,“ řekl předseda senátu. „Nesvědčí tomu ani způsob útoku, kopání do hlavy schopné přivodit smrt není typické pro vraždu. Nesměřovali k usmrcení napadeného, ale museli si být vědomi, že zranění jimi způsobená mohou vést k jeho smrti.“ Soud uznal všechny a s nimi 26letou dívku z Ostrovce vinnými ublížením na zdraví s následkem smrti. Konstatoval, že žádnému nepolehčuje doznání, chybí jim sebekritická reflexe. „V jejich neprospěch mluví okolnosti – jejich fyzická a početní převaha, bezbrannost oběti, brutalita a mnohočetnost útoků,“ uvedl předseda senátu. Mladíkům uložil trest odnětí svobody shodně na osm roků, dívce sedm, vždy do věznice s ostrahou.

Vrchní soud v Praze rozsudek změnil, čin vyhodnotil jako vraždu a všechny obžalované poslal za mříže na dvanáct let.