E-mailovou schránku provozovanou Agrofertem používá podle zjištění serveru iROZHLAS.cz jak předseda hnutí Andrej Babiš, tak další stovky lidí spojených s ANO. "V tuto chvíli máme zřízeno 605 e-mailových schránek, které využívá předsednictvo, výbor, krajští předsedové a manažeři, zaměstnanci a někteří další spolupracovníci," upřesnil pro Radiožurnál mluvčí ANO Martin Vodička.

Hnutí si podle Vodičky službu u Agrofertu objednává na základě smlouvy o IT podpoře a měsíčně za ni platí. "Jedná se tedy o standardní obchodní vztah a neměli jsme jakýkoliv důvod měnit dodavatele služby, která dlouhodobě řádně funguje,“ uvedl mluvčí.

Premiér Andrej Babiš
Soud projedná Babišovu žalobu na černošický úřad. Jednání proběhne 8. října

Premiér Babiš na otázku Radiožurnálu, proč e-maily ANO provozuje právě Agrofert, uvedl, že hnutí e-mailové schránky používá už od svého vzniku. Zopakoval, že s Agrofertem nemá nic společného. "Nemám, je to externí firma, externí dodavatel," řekl Babiš.

Podle ředitele protikorupční organizace Transparency International Petra Leyera je provozování e-mailových schránek hnutí ANO holdingem Agrofert dalším důkazem, že se premiér neodpoutal od své firmy. "Podle mě to ukazuje propojení podnikatelské a politické sféry, které se pak sbíhá k jedné konkrétní osobě, tedy Andreji Babišovi," řekl Leyer Radiožurnálu.

Údajný střet zájmů 

O tom, že i nadále existuje propojení mezi premiérem a firmou Agrofert, je přesvědčen také právník Lukáš Kraus z neziskové organizace Rekonstrukce státu. "Považuji za problematické, že firma, která může soutěžit o zakázky a dotace, je provozovatelem mailů politiků, kteří na to mají vliv," cituje jeho vyjádření web iROZHLAS.cz.

Premiér Andrej Babiš
Premiér versus Černošice. Babišovu žalobu zamítněte, navrhl městský úřad soudu

Holding Agrofert podniká zejména v zemědělství a potravinářství. Babiš holding v roce 2017 vložil do svých svěřenských fondů, aby vyhověl požadavkům zákona o střetu zájmů. Podle auditorů Evropské komise je předseda vlády přesto ve střetu zájmů, protože ovládá svěřenské fondy. Babiš to opakovaně odmítá.

Střetem zájmů premiéra se zabývají i české úřady. Černošický úřad vede s Babišem řízení o přestupku kvůli vlastnictví mediálních společností. Podnět podala organizace Transparency International.