Potíž je v tom, že novela zákona o důchodovém pojištění se bude projednávat ve stavu legislativní nouze. Pětikoalice totiž potřebuje normu schválit do 21. března, aby se změna výplaty důchodů stihla. Díky této proceduře mohou vládní poslanci utnout diskuzi a opozičním politikům, kteří se chystají na rozsáhlé obstrukce, „přistřihnout křidýlka“.

Otázka pro tento týden: Demonstrovali byste kvůli vládnímu omezení růstu důchodů? Hlasujte v ANKETĚ pod článkem

Jenže to může udělat jen z přísně vymezených důvodů, konkrétně jsou-li omezena základní práva a svobody občanů, bezpečnost státu, nebo když hrozí značné hospodářské škody. Podle ministra práce a sociálních věcí Mariana Jurečky je právě tento poslední bod naplněn.

Ústavní právník Marek Antoš míní, že pokud vláda chtěla měnit důchody, měla s tím přijít dřív, neboť o problému věděla dlouho.

Český premiér Petr Fiala
Domácnosti chudnou a bojí se. Krizi zvládneme, inflace klesne, ujistil Fiala

Co všechno už zaznělo v unikátních debatách Deníku s premiérem Petrem Fialou? Články a videa najdete pohromadě ZDE

„Kdyby byla s opozicí nějaká rozumná řeč a neměli jsme tady zběsilou bandu populistů, tak bychom mohli jít jinou cestou, ale tu teď před sebou asi nemáme,“ konstatoval místopředseda sněmovního Ústavně-právního výboru Marek Benda z ODS.

S vládním postupem ovšem nesouhlasí ani odbory. A možná ani nově zvolený prezident Petr Pavel, který zatím neřekl, zda zákon podepíše, nebo ho bude vetovat.

Co na to říká premiér Petr Fiala? Zeptáme se ve čtvrteční debatě Deníku v 9:30.

V pravidelných debatách Deníku s Petrem Fialou se budeme ptát za vás, naše čtenáře a posluchače. Otázky na dané téma pro tento týden můžete posílat na mail: otazkypremierovi@denik.cz. Deník je poté položí panu premiérovi.