Jak jste se dostal k pětistrunným houslím?
Karel Holas: Když jsem začal poslouchat rockovou hudbu, fascinoval mě houslista Jean-Luc Ponty, který hrál na violovou strunu. Nedovedl jsem si to představit, myslel jsem, že je to elektrika. Pak se mi někde dostalo do ruky foto a na něm jsem spočítal, že má na jedné straně tři kolíky a na druhé dva, a došlo mi, že má pětistrunné housle. Začal jsem se o ten nástroj zajímat, a zjistil jsem, že vlastně existuje kvinton, prostě pětistrunnej nástroj, a ten jsem si v roce 1991 nechal z houslí postavit. Tyhle housle mi nakonec ukradli, bohužel už je tedy nemám, takže později jsem si nechal postavit nástroj od houslaře Petra Matuly z Úval u Prahy. Ten mi už vyrobil regulérní pětistrunné housle.

Jiřího Menzela po návratu z Ameriky vítá ředitel FS Barrandov Vlastimil Harnach.
Jiří Menzel v Americe: Držel jsem Hitchcocka za ruku

Nedávno jste Čechomor nástrojově obměnili.
KH: To jo, ale vlastně fungujeme pořád stejně. Samozřejmě každý nástroj přináší nějakou jinou barvu, když hrajete s harmonikou, tak tam prostě máte plný zvuk harmoniky… (zamyslí se) Vlastně jsme dlouho s harmonikou nehráli a teď jsme se k tomu vrátili.

Titulní strana Deníku Extra, 12. září 2020Zdroj: DeníkJak jste prožívali letošní pandemii?
KH: Nevím, co to je „koronavirová pandemie“, ale vím, že jsme měli volno. (přichází František Černý) Já tady normálně mluvím za tebe!

My už jsme skoro v polovině!
František Černý: Tak to má vypadat! Rozumíte?

Já si rozhovor s dovolením natáčím…
FČ: Tak si to natočte, že my si takhle strašně pomáháme. A strašně si v dobrým závidíme.

Právě se bavíme o koronavirové krizi.
KH: Já jsem říkal, že nevíme, co to je, protože jediný, co víme, že bylo volno!

FČ: Vy to v podstatě nikdo nevíte, ale jde o součást scénáře k našemu novému filmu, který režírujeme my dva. Protože pořád o nás někdo něco točí, furt nás někdo zpovídá, tak jsme se s Karlem rozhodli, že natočíme film o těchhle lidech, který nás furt točej a zpovídaj.

Více se dočtete v sobotu 12. září v bonusové příloze Deník Extra, která je součástí vašeho regionálního tištěného Deníku. Sobotní vydání lze objednat také na www.mojepredplane.cz