Vystudovali zadarmo, mají povinnost zemi něco vrátit

ANO Medici dostali možnost zadarmo vystudovat kvalitní vysoké školy. Čeká je další vzdělávání. Rozhodně je etické, aby své zemi něco vrátili. Podle návrhu ministra Adama Vojtěcha by se mladí lékaři měli zavázat, že po skončení školy zůstanou alespoň tři až čtyři roky v Česku. Stát za to vydá na studium a následné vzdělávání víc peněz. Je to férové řešení jehož výsledkem je víc lékařů doma a pro ně víc peněz a lepší příprava.

NE Každý má právo svobodně si vybrat práci i zemi, kde bude pracovat. Evropská unie je jednotný pracovní trh. České nemocnice by měly pracovat na tom, aby mladým lékařům daly takové podmínky a možnosti, jaké dostávají v Německu nebo Rakousku. Absolventům medicíny se Vojtěchův návrh nelíbí. Jeden z nich říká: „Pokud bych se znovu rozhodoval, jestli jít na medicínu, a věděl jsem, že mě čeká nějaký úpis, tak bych tam nešel.

Ilustrační foto.
Plán ministerstva: Lékaři budou smět pilulky vydat lidem v ordinaci sami

Kritický nedostatek lékařů jiné řešení neumožňuje

ANO Úroveň zdravotní péče v zemi ohrožuje úbytek lékařů. Jejich průměrný věk se blíží padesátce, v některých profesích přesahuje šedesátku. Lékařská komora neustále upozorňuje na neustálé přesčasy a nepřetržité služby. V roce 2016 na základě ankety ve velkých nemocnicích odhadl profesor Pavel Pafko, že lékař v průměru odslouží tisíc přesčasových hodin ročně.

NE Podobně jako naši mladí lékaři touží po lepím platu a lepších podmínkách, totéž chtějí i absolventi medicíny z chudších zemí. České úřady jsou vůči cizincům nedůvěřivé a nejsou schopny přijímat potřebné pracovníky ze zahraničí, tedy i lékaře. Díky vládnímu projektu „Ukrajina“ se tento stav zlepšil. Lékařská komora, místo aby to vítala, vydává varovná prohlášení o tom, že „cizí“ lékaři nemají dostatečné vzdělání.

Vitalij Smetanskyj
Ukrajinský lékař Vitalij Smetanskyj: V opavské nemocnici se cítím dobře

Mladí lékaři mají doma možnost profesního růstu

ANO Úroveň českého zdravotnictví je v mnoha oborech špičková a stále se zlepšuje. Mladí lékaři po vystudování absolvují takzvané atestace, kdy se dále vzdělávají pod dohledem zkušených kolegů. Tento systém se dále vylepší, pokud pro něj vláda uvolní další prostředky.

NE Absolventi lékařských fakult umějí cizí jazyky. Nic jim nebrání v tom, aby se dále vzdělávali v cizině. Podle některých jsou atestace v Německu pružnější a kvalitnější. Nemluvě o platových a pracovních podmínkách.

Ilustrační foto
Z trhu zmizel další lék: bez pomoci se ocitli lidé s depresí

Vojtěchův systém závazků a pobídek zlepší zdravotnictví

ANO Už v roce 2015 varoval před kritickým nedostatkem lékařů tehdejší ministr Svatopluk Němeček. Teprve plán současného ministra je ovšem racionálně postaven. Pokud se mladí lékaři zavážou pracovat doma, dostane se víc peněz do celého zdravotnictví a zdravotnického vzdělávání. To se projevů na růstu jeho kvality a zlepšení pracovních podmínek pro mladé lékaře.

NE I když se zlepší podmínky na fakultách a medici budou dostávat víc peněz, příležitosti v Německu budou stále lákavější. Absolventům medicíny nelze nutit skutečné „umístěnky“ jako za socialismu. Nejenže to není etické, ale v rámci volného trhu Evropské unie dokonce protizákonné. Na dobrovolný „obchod“ se státem nemají medici proč přistupovat.

Ilustrační foto.
Mají mít ženy stejné důchody jako muži? Čtenáři mají zcela jasno