„Ještě na začátku roku chodilo pár stálých zákazníků, ale v poslední době je tu občas takový nával, že nevím, kam dřív skočit,“ řekla prodavačka obchodu s použitým oblečením Genesis v centru Hradce Králové Nikola Junková.

Do něj zavítala i paní Jana. „Na jídle se moc šetřit nedá, ale na oblečení ano. Navíc se tu dají najít i značkové věci,“ řekla při placení žena. Na důkaz svých slov vytáhla z tašky triko se světoznámou fajfkou ve znaku. „Jinde bych za to dala několik stovek, a tady jen 59 korun,“ dodala žena v obchodě, který má stejnou cenovku na všech věcech na prodej.

Sekáč na webu

Na nezájem klientů si v poslední době nemůže stěžovat ani Anna Žemberková, která začala podnikat v oblasti módy z druhé ruky začátkem roku 2020. V jejím pražském podniku Tak trochu jiný sekáč se také nyní dveře netrhnou. „Lidé teď náš podnik navštěvují ve větší míře. Asi ještě klasickým obchodům s módou konkurovat nemůžeme, ale na druhou stranu nikdo neví, jak to bude s cenami dál,“ řekla Deníku.

Například v sousedním Německu před dvěma lety začali více než sto dvaceti lidem vyplácet měsíční rentu 1200 euro, tedy přes třicet tisíc korun. Ilustrační foto.
Až 15 tisíc měsíčně pro všechny? Odborníci debatují o nepodmíněném příjmu

Stejně jako Genesis, tak i Tak trošku jiný sekáč se nesoustředí pouze na klientelu v klasické kamenné prodejně, ale své produkty nabízí i na webu. „I tam je nyní vidět posun a odhadla bych to, že je to u prodeje tak padesát na padesát,“ dodala podnikatelka Žemberková.

Že obchodování s použitou módou není jen doménou kamenných obchodů, dosvědčuje i projekt mezinárodní společnosti Zalando. „Přidáním kategorie zboží z druhé ruky (Pre-owned) na Zalando překlenujeme mezeru mezi novým a použitým zbožím. Od zavedení této kategorie v České republice v dubnu 2021 zaznamenáváme konstantní oblibu těchto kousků mezi našimi zákazníky po celé Evropě,“ uvedli pro Deník zástupci společnosti.

Boom second handů

Světlou budoucnost módy z druhé ruky vidí i ekonom Lukáš Kovanda. „Pokud lidé na něčem šetří, jsou to oděvy. Těch budou nakupovat méně a více řešit to, kolik stojí. Popřípadě již nyní hledají alternativy. A těmi jsou právě second handy. Ty budou mít teď dobré tržby,“ uvedl ekonom.

Prodavačka, pokladní - Ilustrační foto
Do obchodu s mobilem. Plastové věrnostní kartičky nahrazují aplikace

Za ohrožený druh v oblasti módy nyní Kovanda považuje nově otevřené obchody, které si nemohou dovolit dát hned ze začátku zboží za zlevněné ceny.

Vzestup nákupů v second handech pozoruje se zájmem i Asociace společenské zodpovědnosti. „Nárůst je až trojnásobný. Toto jaro zažíváme opravdový boom. Díky vyšším prodejům potřebujeme další a další zboží, takže moc přivítáme další oblečení, které nám lidé mohou věnovat,“ uvedla členka asociace a ředitelka second handu Moment ČR Markéta Soukupová.