V důsledku vydatných dešťů vystoupily některé řeky ve Zlínském a Moravskoslezském kraji na první či druhý stupeň povodňové aktivity. První stupeň kolem poledne hlásily například Senice v Ústi, Zděchovka ve Zděchově či Jičínka v Novém Jičíně. 

Pytlování v Petřkovicích.
VIDEO: Hasiče v Moravskoslezském kraji zaměstnal intenzivní déšť

Silný déšť zaměstnával hasiče v Moravskoslezském kraji, kteří od půlnoci do sobotního odpoledne zaznamenali asi šedesát výjezdů. 

Ve většině případů se jednalo o čerpání vody jak ze sklepů, tak z lagun, jejichž rostoucí hladina ohrožovala obydlí. Na několika místech v kraji hasiči usměrňovali vodu tekoucí z polí pytli z písku či jinými improvizovanými prostředky. Situace se začala uklidňovat po sobotním poledni kdy ustal déšť.

Podívejte se, jak vypadala situace na Ostravsku: 

Vydatně během noci pršelo i v jižních Čechách, k lokálním povodním by však dojít nemělo. Zatímco v Jindřichově Hradci v noci napršelo až 40 milimetrů srážek, jinde napříč krajem se srážky pohybovaly mezi 15 a 30 milimetry. 

Vážnější problémy by ale vydatné deště v Česku způsobit neměly. O tom svědčí i skutečnost, že ČHÚ nevydal povodňovou výstrahu. 

První sníh  

Na Šumavě se dnes objevil sněhový poprašek. "Ze silnic už zmizel, protože terén není prochlazený a sníh okamžitě taje. Tam kde je tráva se sníh ale drží déle. Týká se to však pouze nejvyšších poloh a jde o poprašek, který určitě nevydrží," upřesnil meteorolog Václav Kubišta z meteorologického ústavu v Českých Budějovicích. 

Sníh na Velkém Javoru na Šumavě.
OBRAZEM: Předpověď se naplnila. Šumavu zasypal první sníh

Podle starosty Kvildy Václava Vostradovského není sníh v tomto období ničím překvapivý. Není to nic zvláštního. Naplnily se předpovědi meteorologů. Hlásili, že bude teplota těsně nad nulou. Jak na Bučině, kde je sněhu více, tak u nás na Kvildě napadly asi dva centimetry," uvedl Vostradovský k ranní nadílce. 

Podle meteorologů se Česko definitivně rozloučilo s létem. Týdenní maximální teploty by se pak prozatím měly pohybovat kolem 16 stupňů Celsia, postupně ale klesnou k 12 stupňům.