Jako teplotně podprůměrný vychází z předpovědi kromě tohoto týdne také poslední týden na přelomu dubna a května. Druhý a třetí předpovídaný týden, tedy v období od 12. do 25. dubna, by teploty měly odpovídat obvyklým dubnovým hodnotám.

Tento týden budou maxima přes den kolem podprůměrných devíti stupňů. Podle meteorologů také spadne nadprůměrné množství srážek. O týden později stoupnou denní teploty zhruba o tři stupně a vzestupný trend bude pokračovat, takže ve třetím a čtvrtém týdnu meteorologové očekávají odpolední maxima kolem 16 stupňů Celsia.

Koledník na elektrokoloběžce projíždí na Velikonoční pondělí 5. dubna 2021 obcí Zbýšov na Brněnsku
Covidové Velikonoce v Česku: Tradiční výzdoba nechybí, ulice ale zejí prázdnotou

V noci by se tento a příští týden měly teploty pohybovat nejčastěji mezi nulou a dvěma stupni. V dalších dvou týdnech o dva až tři stupně výše.

Dlouhodobá průměrná teplota pro období od 5. dubna do 2. května je 8,9 stupně Celsia. Nejtepleji od roku 1941 bylo v tomto období před třemi lety, kdy průměr činil 13,5 stupně Celsia. Zatím nejnižší průměr, 4,9 stupně, meteorologové zaznamenali v roce 1980.

Úspěšnost měsíčního výhledu se podle ČHMÚ pohybuje u teplot kolem 75 procent, u srážek kolem 65 procent. Předpověď na třetí a čtvrtý týden se často blíží dlouhodobým klimatickým hodnotám pro příslušná období.