Pro žádný tok již podle meteorologů neplatí povodňové ohrožení, tedy třetí povodňový stupeň. Výstraha ČHMÚ před druhým stupněm povodňové aktivity (SPA) platí až do odvolání nadále pro Pardubicko a dále regiony Břeclav, Hodonín a Veselí nad Moravou v Jihomoravském kraji a Hlučínsko v Moravskoslezském kraji.

Soutok Moravy s Bečvou 15.10.2020.
Hladiny řek postupně klesají. Na menších tocích však mohou znovu stoupnout

 "Očekáváme poklesy hladin rozvodněných toků postupně pod, nebo k nižším úrovním SPA," uvedli meteorologové. První povodňový stupeň, tedy bdělost platil odpoledne asi na třicítce míst.

Jihomoravský kraj 

V Jihomoravském kraji platily dnes odpoledne už pouze tři druhé povodňové stupně značící pohotovost. Na řece Moravě ve Strážnici hladina klesá, v Lanžhotě se přechodně dostala znovu na třetí stupeň, ale aktuálně se opět snižuje, na Svratce v Brně-Poříčí je stav hladiny setrvalý. 

V kraji vydatně pršelo celé úterý i středu, místy také v pátek a v noci na dnešek. Očekává se další déšť. "Podle předpovědi ČHMÚ se bude na našem území ještě vyskytovat déšť. V důsledku předpokládaných srážek a nasycení velké části povodí nelze vyloučit opětovné vzestupy hladin v zasažených oblastech," upozornil mluvčí Povodí Moravy Petr Chmelař.

Moravskoslezský kraj

Také v Moravskoslezském kraji už na žádném z míst neplatí třetí stupeň povodňové aktivity. Dnešní srážky by situaci výrazně ovlivnit neměly, řekla ČTK mluvčí Povodí Odry Šárka Vlčková. 

Voda z Olešnice zaplavila v noci na čtvrtek 15. října 2020 několik ulic v Brodku u Přerova. Pod vodou se ocitlo asi dvacet domů a hasiči odčerpávali laguny, které se zde vytvořily.
Riziko povodní na východě ČR přetrvává. Na Přerovsku jsou některé domy pod vodou

Druhý stupeň už platí jen na řece Opavě v Děhylově. První stupně povodňové aktivity jsou šesti místech. "Nezahrnujeme tam první stupně pod přehradami, které vznikají řízeným odpouštěním vody," řekla Vlčková.

 Kvůli vydatnému dešti jsou hlavně na Opavsku stále neprůjezdné některé silnice. V pátek už byl zprovozněný nájezd na dálnici D1 u Vrbice na Karvinsku, který ve středu zaplavila voda a musel být zavřený.

Olomoucký kraj

V Olomouckém kraji hladina Romže v Polkovicích na Přerovsku klesla ze druhého stupně povodňové aktivity na první dnes odpoledne. Totéž nastalo dopoledne i v případě řeky Moravy v Olomouci, hladiny obou toků nadále pozvolna klesají. Na některých místech Olomouckého kraje však znovu prší, podle vodohospodářů mohou v zasažených oblastech opět stoupat hladiny.

Hasiči připravují čerpání Třebůvky do Moravy 14.10.2020.
Hladiny řek začaly na některých místech klesat. Na Opavsku připravují evakuaci

Pardubický kraj

V Pardubickém kraji se hladiny rozvodněných řek dál snižují. Druhý povodňový stupeň platí jen na Loučné v Dašicích, kde byl do půlnoci stupeň třetí. Nad běžnými stavy jsou i další vodní toky. Stav bdělost platí podle Českého hydrometeorologického ústavu na Loučné v Litomyšli a Cerekvici nad Loučnou a Chrudimce v Padrtech. Přetrvává také na Novohradce v Úhřeticích a Jevíčce v Chornicích.