"Je to určitá prevence (povinné testování), aby se ta nákaza nešířila v těchto službách, protože bohužel proočkovanost zejména u personálu těchto služeb není ve všech krajích taková, jako bychom si představovali," uvedl v ČT ministr. Testy by měly být povinné nejméně jednou týdně.

Třetí dávku vakcíny by lidé měli dostávat u praktických lékařů, případně v nemocnicích. Za rizikové skupiny odborníci považují seniory nad 65 let, chronické pacienty, zdravotníky, pracovníky v sociálních službách a klienty v pobytových sociálních zařízeních.

"Přeočkovávat se bude mRNA vakcínami," řekl ministr. Tohoto typu jsou vakcíny od firem Moderna a Pfizer/BioNTech, které bylo v ČR podáno 83 procent všech dávek. Jako třetí je dostanou i lidé očkovaní vakcínou AstraZeneca, která je jiného typu, a jako druhou lidé očkovaní jednodávkovou vakcínou Johnson & Johnson.

Odběry vzorků pro testování na koronavirus
V sobotu přibylo 132 případů covidu. Reprodukční číslo je vyšší než jedna

Česká vakcinologická společnost doporučuje podat třetí dávku jednak lidem, kteří mají sníženou imunitu a základní dávka očkování by pro ně nemusela být dostatečně účinná, a pak těm, u kterých hrozí po čase vyprchání imunity. V prvním případě jde o pacienty, kteří se léčí se zhoubným nádorem, lidi po transplantacích orgánů a kmenových buněk, bez sleziny, ale také například o ty, kteří mají pokročilou či neléčenou infekci virem HIV. Do této skupiny jsou zařazeni i pacienti, kteří se léčí vysokými dávkami kortikosteroidů, mají některé druhy biologické léčby či podstupují terapii potlačující imunitu.

Oslabení imunity v čase hrozí seniorům nad 65 let, dále lidem umístěným v léčebnách dlouhodobě nemocných, domovech pro seniory, domovech pro osoby se zdravotním postižením nebo v domovech se zvláštním režimem. Odborníci do této kategorie řadí i chronicky nemocné, kterým hrozí těžký průběh covidu-19, a také zdravotníky a pracovníky sociálních služeb.

Očkování třetí dávkou už zavedli mimo jiné v Izraeli, Rakousku, Německu či USA.