Titulní strana magazínu VíkendZdroj: deníkDěti jsou velmi učenlivé. Když mohl malý Mozart už v šesti letech skládat a excelovat ve hře na klavír i na housle, proč by děti školního věku nemohly uvařit dejme tomu ratatouille. Vždyť to přece zvládne i malé dítě! Děti vaří rády a z vlastní zkušenosti vím, že se na vaření ještě radši dívají. Když se rozhoduje, jestli z pořadu Master Chef Junior, který vysílá Déčko, vypadne Alexander nebo Dara, nesmím na své děti promluvit. Po každém vysílání jsou pak plné odhodlání něco uvařit. Třeba jen vajíčka na měkko, ale musí to být. Ony to přece taky dokážou.

K narozeninám si pak synové přáli hlavně kurz vaření, a tak mě napadlo podívat se na fenomén dětského vaření zblízka a navštívit takový kurz s nimi. Vybral jsem kurz Malí Italové ve škole vaření Chefparade, protože pizzu má rádo snad každé dítě a domníval jsem se, že pro začátek to není nic složitého. „Jo, budu Master Chef, kámo!“ zvolal starší ze synů, když jsem jim sdělil, co je čeká.

Když jsme dorazili do kuchařského studia Chefparade v areálu Holešovické tržnice, přivítal děti, potažmo jejich rodiče, kuchař a lektor v jedné osobě Vladimír Palička. Jakmile děti nafasovaly zástěry, stouplo jim sebevědomí a v tu chvíli jim svět gastronomie ležel u nohou. Nejprve si všichni museli pořádně umýt ruce a mohlo se jít na to. I když se jídla jako caprese, pizza a tiramisu zdála býti jednoduchá na přípravu, opět jsem se přesvědčil, že vaření je věda. Jenom těsto na pizzu by se mělo správně hníst půl hodiny, a tak se nedivte, že kulinářská lekce se nakonec protáhla na 240 minut…

Dále se v magazínu Víkend, který je součástí sobotních regionálních Deníků, dočtete:

- Seriál zdravé srdce: Tachykardie
- Gastronomie: Domácí cizina? Zvládneme nejen čínu
- Rozhovor s Michaelem Žantovským
- Více křížovek, sudoku a soutěží o hodnotné ceny

Předplaťte si Deník s přílohou Víkend již od 76 Kč měsíčně. (objednávejte ZDE) nebo si jej můžete objednat i telefonicky na 272 015 015.