„Když se to vyjedná pro všechny najednou, je to jednodušší. A na jaře to děláme proto, aby se stihly odstranit závady,“ řekl Deníku Jiří Srba, jenž za hasiče kominíka každoročně zve.

Obvykle bývá vše v pořádku, ale není to pravidlem. „Loni měli u sousedů nový komín, který firma udělala špatně. Tak jim tu revizi prostě nedal,“ zavzpomínal dobrovolný hasič.

Kominík - Ilustrační foto
Šéf kominíků Jaroslav Schön: Topte vždy tím, na co jsou kamna stavěná

Dostatek stálých a zodpovědných zákazníků je snem každého kominíka, potvrdil pro Deník prezident Společenstva kominíků Jaroslav Schön. „Nejhorší bývá, když lidé netopí správným palivem,“ míní.

Nevhodně udržovaný komín

Příkladem je topení dřevem v kotli určeném na uhlí. „Potom se zadehtuje kotel i komín a může dojít k požáru,“ vysvětlil s tím, že zanedbanou údržbou lidé riskují finanční ztrátu. V případě požáru z nevhodně udržovaného komína se totiž nemusejí dočkat peněz od pojišťovny. Jinak jim ale podle kominíka žádné sankce nehrozí.

„Nikdo se nemusí bát, že by za ním přišel nějaký kontrolor nebo hasič, a chtěl po něm ukázat zprávu,“ vysvětlil Schön.

Kominík
Kominíci jsou na roztrhání, požárů přesto neubývá

Letos se kvůli větší zimě topilo více a déle, přesto šéf kominíků výrazně více práce neočekává. Horší je to tam, kde si lidé za kotlíkové dotace koupili nový moderní kotel, ale připojili jej ke starému komínu. Tyto kotle mívají odlišnou teplotu spalin a více se zanášejí dehtem.

Kromě komínů si lidé musí nechat zkontrolovat právě i kotle. Ty plynové jednou ročně, na tuhá paliva jednou do tří let. Ani v tomto případě to všichni nedodržují. Povinnost revizí u kotlů na tuhá paliva platí až od roku 2016.

„Nejdřív spousta lidí ani netušila, že je to povinné. Teď už to vědí víc,“ řekl Deníku výkonný ředitel Asociace podniků topenářské techniky Mojmír Krátký.