Online reportáž

Z dovolené či jakékoliv cesty v Itálii rovnou na další dovolenou, tentokrát nechtěnou – povinnou dvoutýdenní domácí karanténu.

Takové opatření začíná ode dneška (až do odvolání) platit pro všechny občany ČR, kteří se vracejí z jakéhokoliv místa v Itálii. Na Apeninském poloostrově totiž nákaza koronavirem skokově narůstá (skoro 4000 případů). Každý, kdo se z Itálie vrací, je tak v Česku považován za „podezřelého“.

Brno 26.2.2020.
Koronavirus v Česku: případů je 19. Lidem, kteří nedodrží izolaci, hrozí pokuta

Co je koronavirus?Zdroj: Deník

„S okamžitou platností se nařizuje všem osobám s trvalým pobytem v ČR, které se v období od 7. března 2020 navrátí z pobytu na území Itálie do ČR, aby bezprostředně po návratu oznámily tuto skutečnost svému praktickému lékaři, a to telefonicky nebo jiným vzdáleným způsobem, tedy bez osobního kontaktu,“ uvedlo ministerstvo.

Podle jeho informací je nyní v celé Itálii zhruba 16 500 Čechů. Tyto lidi čeká po návratu domácí karanténa. Kdo ji poruší, riskuje pokutu až tři miliony korun. Pro srovnání: do včerejška bylo v domácí karanténě „jen“ tisíc Čechů.

Každý čtvrtek SMS

Jak úřad počet lidí v Itálii zjistil? Jednoduše: vláda si počet Čechů v Itálii nechala „zaměřit“ pomocí mobilních operátorů. Firmy už v minulých dnech rozeslaly desítky tisíc SMS Čechům do různých koutů světa a tato informační kampaň dál pokračuje.

 #interaktivni-infografika|7b97f5fa-3988-450d-8387-dc19fb57d066#

 #interaktivni-infografika|cadb058e-59ba-42c4-bb1f-2a54ff7e64bc#

„Distribuce SMS bude fungovat na týdenní bázi, kdy každý čtvrtek budou oslovení čeští občané v těch zemích, které ministerstvo zdravotnictví vyhodnotí jako rizikové. Současně všichni občané, kteří se vracejí do ČR, obdrží při překročení hranice, kdy se jejich telefon přihlásí zpět do domácí sítě, informační SMS s pokyny, jak postupovat v případě zdravotních obtíží,“ říká Jiří Grund, výkonný ředitel Asociace poskytovatelů mobilních sítí.

Zleva předseda vlády Andrej Babiš (ANO) a ministr zdravotnictví Adam Vojtěch (za ANO) vystoupili na briefingu při své návštěvě Fakultní nemocnice v Motole 27. února 2020 v Praze
Řídit stát jako kabaret. Manžel ženy nakažené koronavirem má zlost na ministra

Vláda hodlá lidi o prevenci nákazy informovat i jinak. Stát nechá prostřednictvím České pošty distribuovat informační letáky do 4,7 milionu domácností a spustí i informační spoty v televizi.

V Česku bylo ke včerejšku 18 potvrzených nákaz koronavirem. Vesměs jde o lidi, kteří mají „italskou stopu“. Mezi nakaženými je i první dítě – dvanáctiletá dívka. Jde o dceru muže z Děčína, který se léčí od začátku týdne.

Co dělat v domácí karanténě
- Všichni čeští občané, kteří se vracejí z pobytu v Itálii, budou muset po návratu strávit dva týdny v karanténě.
- Po návratu se musejí ohlásit svému praktikovi. A to na dálku: telefonem či e-mailem.
- Lidé, kteří se budou cítit zdraví a budou chtít v dnech karantény dál pracovat, mohou požádat zaměstnavatele o přidělení práce z domova.
- Osoby v karanténě mají nárok na nemocenskou.

Koronavirus v ČeskuZdroj: Deník

Svahy v italském Sestriere
Cestovní kanceláře: Babišova výzva k rušení cest Čechů do Itálie je nesmysl