Středoškoláci se mohli připravovat i se svými učiteli, a to od 11. května. Šlo především o konzultace v menších skupinách. Vzhledem k tomu, že v běžném provozu se maturuje už od dubna, znalostní deficit by pociťovat neměli. Přesto k určité nervozitě důvod mají.

Čtyřletá příprava

„V podstatě tři měsíce jsme byli bez možnosti konverzovat v cizím jazyce. V této oblasti asi nebudeme schopni dosáhnout stejných výsledků, jako kdybychom chodili do školy,“ uvedla místopředsedkyně Středoškolské unie (SŠU) Veronika Elznicová. Šéf resortu Robert Plaga připomíná, že letošní úlevou je odpuštění písemných prací z českého a cizího jazyka. Jinak ovšem budou testy srovnatelně obtížné jako kdykoli jindy. „Na závěrečnou zkoušku se žáci nepřipravují posledních pár měsíců, ale celé čtyři roky,“ připomíná.

Ministerstvo školství, mládeže a tělovýchovy v Karmelitské ulici v Praze.
Ministerstvo podá trestní oznámení kvůli falešným maturitním testům

Maturity - InfografikaZdroj: DeníkStejně argumentují také fakulty, kam se maturanti hlásí. Právě kolize ústních a profilových maturit s přijímačkami na vysoké školy letos trápí maturanty nejvíc. „Nouzový zákon umožnil vysokým školám jinou formou a v jiných termínech vyhlásit přijímací řízení patnáct dnů před jejich konáním. Všem děkanům jsme rozeslali dopis s žádostí, aby ho v maximálně možné míře přizpůsobili letošní specifické situaci,“ řekl Deníku Robert Plaga.

Prosby středoškoláků vyslyšely jen některé VŠ. Například na Stavební fakultu ČVUT půjdou ke zkouškám mezi 31. srpnem a 4. zářím. Z dotazníku SŠU mezi 1500 žáky vyplynulo, že 46 procent z nich by uvítalo přijímačky na přelomu června a července, 30 procent na konci června, zbytek v červenci, srpnu či září. Jen tři procenta byla proti změně termínu.

Obavy z konkurence

SŠU poukazuje i na zvýhodnění slovenských uchazečů, kterým byla maturita odpuštěna, tudíž mají na přípravu víc času. Jejich počet přitom stále roste, před dvěma lety jich v ČR studovalo 22 tisíc z celkových 290 tisíc vysokoškoláků. Hojně se hlásí třeba na lékařské fakulty, kde jsou přijímací zkoušky velmi těžké, navíc často právě v červnu.

Desítky fakult ovšem hodnotí zájemce na základě Národních srovnávacích zkoušek společnosti SCIO. Ty se konají 13., 27. června a 11. července.

Ministr školství Robert Plaga
Ministr Plaga: Pro návrat do škol jsme přijali pravidla, jež lze dodržovat