Michaela Fürstová: Její dezerty, to jsou sladká umělecká díla
Makronky, čokoládové tartaletky či nadýchané choux au craquelin, klasické dezerty, které jsou známé všem milovníkům Francie. Ducha pařížských cukráren se povedlo přenést Michaele Fürstové (34), mamince tří dětí na mateřské dovolené, i do Českého Krumlova. Její dortíky, inspirované francouzskou cukrařinou, teď obdivují každý týden návštěvníci místní kavárny.
close info Zdroj: Deník zoom_in
Francouzské cukrařině se intenzivně věnuje už přes šest let. Zaujala při návštěvě tradičních cukráren - pâtisserií v Paříži, kde byla během studia na vysoké škole. „Líbila se mi elegance dezertů, které vypadaly jako umělecká díla. Začala jsem se o to více zajímat, poznávat práci tamních cukrářů. Jejich myšlenka používání a kombinace těch nejlepších surovin mě nadchla,“ popisuje své první dojmy z odvětví cukrařiny.
close info Zdroj: Deník zoom_in
Před šesti lety si Michaela musela coby samouk vystačit s minimem informací, které navíc byly dostupné převážně ve francouzštině. Teď už v Česku existují i mezinárodní školy cukrařiny s nejlepšími cukráři světa. Jednoho takového kurzu se v květnu zúčastnila i ona. „Absolvovala jsem v Praze třídenní kurz Španěla Jordiho Bordase, který v roce 2011 získal ocenění nejlepšího cukráře na světě.“
close info Zdroj: Deník zoom_in
Teď se snažím získané informace z kurzu aplikovat i do své práce. Při přípravě dezertů se inspiruje buď na internetu nebo dává průchod své fantazii. Ačkoliv tvrdí, že každý dezert vyrábí se stejnou láskou a radostí, má ve svém repertoáru přece jen jednu surovinu, která při vymýšlení receptů vítězí nad ostatními. A tou je exotické ovoce marakuja.
close info Zdroj: Deník zoom_in
„Kombinace například s čokoládou je úžasná. Tím, jak je výrazně kyselejší, lehce potlačí sladkost a zároveň dodá dezertu zajímavé chuťové tóny.“ Co ji naopak dokáže čas od času potrápit, jsou makronky. Tato oblíbená cukrovinka je při přípravě citlivá i na vysokou vlhkost vzduchu, takže její výroba je někdy boj.
close info Zdroj: Deník zoom_in
Jak sama tvrdí, spokojenost zákazníků je jejím největším hnacím motorem a odměnou. Kdo by si ovšem myslel, že Michaelina rodina mlsá sladké od rána do večera, byl by na omylu. „Tím, že vytvářím mnoho dezertů pro kavárnu, doma tolik dezertů už nedělám. Při rodinných oslavách často platí, že kovářova kobyla chodí bosa,“ říká s úsměvem.
close info Zdroj: Deník zoom_in
„Když ovšem vymýšlím nové dezerty, je vždy mým prvním kritikem manžel. Podle něj pak recept různě upravuji,“ dodává cukrářka.
close info Zdroj: Deník zoom_in