"Rodiče nepřijdou o ošetřovné ani v případě rotační výuky. V týdnu distanční výuky jim bude náležet dál. A pokud mají více dětí s distanční výukou v jiný týden, je třeba podat za každé dítě samostatnou žádost," uvedla Maláčová.

Krizové ošetřovné se poskytuje z nemocenského pojištění při nařízeném uzavření škol. Většina rodičů, která zůstala s dětmi do deseti let doma, může pobírat 70 procent svého redukovaného výdělku. Sněmovna by měla jednat o navýšení na 80 procent, a to zpětně za dobu od 1. března. Podle ministryně to poslanci projednají ve čtvrtek.

Uzavřený obchod. Ilustrační snímek
Kompenzační bonus mohou dostat podnikatelé i za duben. Vláda jej prodloužila

Ministerstvo práce navrhovalo původně navýšení ošetřovného na sto procent redukovaného výdělku, později přišlo s 80 procenty. Plán přehodnotilo poté, co Sněmovna nepodpořila stoprocentní náhradu mzdy pro lidi v karanténě. Na vyšším ošetřovném se pak vláda několik týdnů nemohla shodnout. Nakonec podpořila předlohu poslanců.

Uzavření škol a školek 

Všechny školky a školy v Česku jsou od začátku března kvůli epidemii zavřené. Zatím se předpokládá to, že by se žáci měli začít postupně vracet do lavic nejspíš 12. dubna. S rotační výukou počítá ve svém návratovém plánu ministerstvo školství. Ve školách a při výuce na dálku by se měly po týdnech střídat třídy z prvního stupně.

Ministr obrany Lubomír Metnar
Do rozpočtu obrany se vrátí zbylých pět miliard. Půjdou hlavně na platy vojáků

Česká správa sociálního zabezpečení (ČSSZ) přijala od začátku září do 28. března celkem 158 600 žádostí o ošetřovné kvůli zavřeným školám. V březnu jich bylo přes 10 500.