„První opatření se týká vysokých škol, jakákoli další opatření pro další ročníky vysokých škol budou souviset s vývojem epidemie v následujících týdnech. 11. května se vrátí žáci závěrečných ročníků středních škol, konzervatoří a vyšších odborných škol, aby se připravili na závěrečné zkoušky. Hlavní opatření přijde 25. května - osobní přítomnost žáků prvních stupňů vysokých škol. Nejde o povinný návrat, je to dobrovolné. U školních skupin do 15 žáků bude rodinám odlehčeno, které to potřebují nejvíce,“ uvedl ministr. U druhého stupně ministr počítá se vzdálenou výukou do konce června.

Ministr zdravotnictví Adam Vojtěch
Vojtěch: Epidemii máme pod kontrolou. Zabránili jsme nekontrolovanému šíření

Bude také prý potřeba hodnotit, jestli je žák v rizikové skupině. Pro většinu žáků tak zůstane vzdálená výuka do 30. června. „U konání maturit a dalších závěrečných zkoušek počítáme s datem 1. června. Jednotné přijímací zkoušky jsou zasazeny až do poslední fáze kvůli epidemiologickým rizikům,“ řekl Plaga. Pokud bude dodržován odstup mezi žáky, roušky nebudou povinné. Školní jídelny budou obnovitelné pouze v případě splnění epidemiologických kritérií.

„Není nutné tou distanční formou zvládnout vše, co je ve vzdělávacích programech," apeloval Plaga. Podle ministra školství je zásadní se zaměřit se na profilové předměty a kvalitně komunikovat s rodiči. 

„Chceme držet rizikové skupiny mimo kolektivy. Zákonný zástupce bude muset podepsat prohlášení, že dítě nesplňuje kritéria rizikovosti a v rodině není nikdo, kdo by takové riziko představoval - tedy jde například o chronické onemocnění nebo oslabenou imunitu,“ uvedl koordinátor epidemiologického týmu ministerstva zdravotnictví Rostislav Maďar.

V lavicích bez roušek

Roušky podle něj by ideálně měly mít všichni, ale v lavici v dostatečném odstupu od ostatních a za souhlasu pedagoga bude moci žák sundat. Povinné bude nošení roušek ve veřejných prostorech a na toaletách.

Dětské letní tábory by se podle Plagy mohly uskutečnit v srpnu. Maďar uvedl, že bude záležet na dopadech vládních nařízení.

Padla i otázka na školní jídelny. "Pro chod školních jídelen bude hlavní hygienické hledisko," řekl ministr Plaga. Pokud to nebude podle požadavků epidemiologů možné, bude lepší najít jiné řešení.

Výuka se do července nevrátí

Už na úterní tiskové konferenci Plaga prohlásil, že se výuka do škol v plném rozsahu do července nevrátí. Stát je plánuje otevírat postupně, nejméně počítá s návratem žáků 2. stupně ZŠ a středoškoláků.

Ministr vnitra Jan Hamáček
Prodloužení nouzového stavu bude nutné, řekl Hamáček. Roušky zůstanou

Onemocnění covid-19 bylo v Česku poprvé zaznamenáno 1. března. Na konci téhož měsíce překročil počet lidí s prokázaným koronavirem 3300.

Náměstek ministra zdravotnictví Roman Prymula v úterý řekl, že podle aktuálních údajů o počtu nakažených má Česko šíření nákazy pod kontrolou a bylo možné přistoupit ke zmírnění některých restriktivních opatření. Uvolňování ale podle něj vláda opět zmrazí, pokud by počet nakažených začal prudce růst.