Guláš na pivu a rajčatech

Ingredience:

  • 1 kg hovězí kližky
  • 3 větší cibule
  • 3 lžíce sádla
  • 500 g rajčat
  • 100 g hladké mouky
  • 500 ml piva, typ ležák
  • 2 lžíce sladké papriky
  • sůl, pepř, kmín, majoránka

Postup:

Kližku nakrájejte ostrým nožem na kostky o velikosti zhruba 5 centimetrů. Osolte je. Do velké pánve dejte sádlo a nakrájejte si cibuli nadrobno, kterou si pak pomalu osmahnete. Na cibulce pak rychle opečte maso ze všech stran. Rajčata zbavte slupek, nakrájejte na čtvrtiny a přidejte je k masu. Když změknou, rozmělněte je a přilijte pivo. Vše nechte probublávat a pak přidejte sladkou papriku a kmín, zakryjte poklicí a na slabém plameni nechte dusit. Maso by mělo být ponořené, pokud je to potřeba, dolijte vlažnou vodu. Zhruba po dvou hodinách dušení přidejte majoránku, a pokud vám guláš připadá řídký, můžete jej opatrně zahustit moukou nebo natrhanou střídou chleba. Podávejte s cibulí nakrájenou na kolečka a čerstvým chlebem nebo knedlíkem.

Obdivovatel rakouské gastronomie, Jan Punčochář, připravuje ve svém podniku U Matěje vepřový řízek pečený na sádle.
Tajemství řízku: Od mýtů a legend až na císařský stůl. K hitu stačila skromnost

Guláš z hlívy ústřičné

Ilustrační fotoZdroj: Shutterstock

Ingredience:

  • 1 kg hlívy ústřičné
  • 4 velké cibule
  • 1 lžíce hladké mouky
  • 2 rajčata
  • 3 lžíce sádla
  • 4 stroužky česneku
  • sůl, pepř, kmín, mletá sladká paprika

Postup:

Hlívu očistěte a nakrájejte ne příliš nadrobno. Na sádle si osmahněte cibuli a pak na ní orestujte hlívu. Přidejte veškeré koření, protlačený česnek a rajčata, která jste zbavili slupek. Podlijte vlažnou vodou a duste pod pokličkou asi 25 minut na středním ohni. Rajčata změknou a vy je rozmíchejte nebo protlačte, nesmějí zůstat vcelku. Do guláše opatrně přidejte mouku a vařte tak dlouho, než zhoustne. Ochutnejte a případně dochuťte solí nebo pepřem.

Ilustrační foto
Poklad na talíři: na kapustu, zelí i fazole se vyplatí počkat

Rybářův guláš

Ilustrační fotoZdroj: Shutterstock

Ingredience:

  • 500 g filet z ryby (candát, okoun)
  • 200 g slávky jedlé
  • 150 g krevet
  • 2 lžíce mouky
  • 3 lžíce sladké mleté papriky
  • 50 ml olivového oleje
  • 300 g rajčat
  • 2 větší cibule
  • 2 červené papriky
  • sůl, pepř

Postup:

Pokud máte celou rybu, vyfiletujte ji a z částí, které nebudete potřebovat, udělejte vývar. Bude se hodit později. Filety pak rozkrájejte na kousky. Slávky omyjte a krevety vyloupejte. Kousky ryb oválejte v talíři, do kterého jste nasypali sůl, mouku a sladkou papriku a promíchali je. Rajčata nemusíte zbavovat slupek, jen je rozkrájejte nejméně na čtvrtiny. Osmahněte si na oleji cibulku a na ní pak orestujte rybí kousky. Přidejte slávky, krevety a rajčata, poté i nadrobno pokrájené papriky. Nyní se hodí 600 ml rybího vývaru, který přilijete do hrnce. Pokud jej nemáte, použijte bujon, nejlépe rybí nebo zeleninový. Osolte. Vařte vše 15 minut nezakryté a dochuťte. Podávejte s toustem nebo bílým pečivem.

Cukroví z lineckého těsta
Staročeské Vánoce. Vyzkoušejte recepty na tradiční vánoční cukroví