Co všichni ti miliardáři na politice mají a za každou cenu v ní chtějí hrát první housle? Podobná otázka asi leckomu přijde na mysl, když si pročítá seznam uchazečů o Pražský hrad.

Karel Janeček a nově Tomáš Březina jsou lidé, kteří toho v byznysu hodně dokázali a nepotřebují žádné krytí, aby své aktivity ochránili. Zato mají nutkání prosadit své názory v co nejširším okruhu veřejnosti. Nejlépe v celostátním.

Vliv na dění ve státě

„Přímá volba možná vnesla do ústavního pořádku chaos, ale já s ní souhlasím. Takto zvolený prezident má jiné postavení a může ovlivnit spoustu věcí včetně směřování státu. Nikdy bych nekandidoval jako zákulisní stranický kandidát,“ řekl Březina při ohlášení svého záměru kandidovat na prezidenta ČR.

Podnikatel Tomáš Březina uspořádal tiskovou konferenci ke své kandidatuře na prezidenta, 13. dubna 2022
Podnikatel a exposlanec Březina oznámil kandidaturu na prezidenta

Kandidáti na prezidenta - InfografikaKandidáti na prezidenta - InfografikaZdroj: DeníkJeho mantrou je říkat věci na rovinu a nic si nenalhávat. Třeba o skvělé kondici českého státu a jeho prosperitě. Nebo o tom, že uprchlická ukrajinská vlna nepřijde rozpočet draho, podle něj na sto až dvě stě miliard korun.

„Pro vládu jsou taková sdělení možná politicky neprůchodná, ale prezident by je měl říkat nahlas,“ míní Březina. Vzhledem k tomu, že se hlásí k pravici, a nehledě na jeho krátkou aféru s hnutím ANO v roce 2013 především k ODS, evidentně zaplní další místo na pravoboku.

Tam je už hodně těsno. Svým byznysovým původem tam nepochybně patří i Andrej Babiš. Ten se ale k mi-liardářskému rodnému listu jako případný prezidentský kandidát hlásit nebude. Naopak zdůrazňuje své sociální cítění a téměř denně přichází s návrhy, jak lidem přilepšit.

Petr Pavel (vlevo) a Andrej Babiš.
Kdo bude příští prezident? Favoritem je Babiš, dotahuje ho Pavel, říká průzkum

Fialovu vládu má za arogantní, domýšlivou a protilidovou. Je však otázka, zda mu jeho příchylnost k nízkopříjmové části obyvatelstva budou voliči věřit. Autentický levicový kandidát v pelotonu zatím chybí.

Odborníci vpřed

To otevírá dveře zájemcům, kteří se dosud politicky neprofilovali a jsou obecně vnímáni jako odborníci. Platí to o generálu Petru Pavlovi, jehož ovšem může diskvalifikovat právě úzká armádní specializace. Uniforma mu sice slušela, ale pro mnoho lidí může být bývalý voják (navíc exkomunista) na Pražském hradě nepřijatelný.

Odborná erudice a profesorský titul naopak mohou posunout do finále bývalou rektorku Mendelovy univerzity Danuši Nerudovou, expertku na evropské daně. Občané ji přitom vnímají hlavně jako ženu, která vedla Komisi pro spravedlivé důchody. Což je věc, kterou si přeje každý občan.