Rozdíly v cenách obědů mezi jednotlivými kraji se v posledních třech letech zvětšují. Nejvíce vzrostly ceny v Praze a Plzeňském kraji, naopak nejméně si připlatí lidé na Zlínsku, Olomoucku a na Vysočině, průměrně jen o málo víc než o 40 korun.

„Vzhledem ke zdražování cen obědů návštěvnost restaurací stále klesá. Dle našich dat vidíme, že lidé stravenky raději využívají na nákup potravin v obchodech,” říká mluvčí Sodexo Benefity Tereza Knířová.

Ceny piva rostou nejrychleji od začátku tisíciletí. Ilustrační foto.
Pivo extrémně rychle zdražuje. Přesto si ho Češi mohou dovolit víc než před lety

To potvrzuje i průzkum MNForce pro Deník z přelomu září a října. Podle něj šetří nejvíc právě na jídle přes 22 procent respondentů, na alkoholu a cigaretách dalších skoro 11 procent z nich. To se projevuje i na jejich návštěvách restaurací, barů a hospod. Tyto podniky prakticky přestaly navštěvovat dvě pětiny respondentů, víc jak čtvrtina lidí do nich chodí méně často. Každý osmý respondent pak sice frekvenci návštěv nesnížil, ale cíleně v nich utrácí méně peněz.