„Významný byl naopak nárůst on-line obchodu,“ pochvaluje si veterán českého podnikání v oboru zdravé výživy. Celkově proto loni obrat v jeho firmě dokonce o pár procent vzrostl a do budoucnosti proto navzdory trvající pandemii nákazy hledí s optimismem. Obava z nemocí navíc podle něj spoustu spotřebitelů vedla k přechodu od levnějších produktů ze zahraničí k zdravějším domácím biopotravinám.

Podle ministerstva zemědělství nyní v Česku ekologicky hospodaří 4659 farem, které obhospodařují přibližně 15 procent zemědělské půdy v zemi. „Sektor se poměrně dynamicky rozvíjí, zejména trh s biopotravinami, který v posledních letech vykazuje meziroční nárůst o 30 procent,“ řekl Deníku mluvčí ministerstva Vojtěch Bílý. Evropská komise ve své strategii stanovila, že v roce 2030 by měla být ekologicky obhospodařovaná čtvrtina evropského zemědělství.

Ilustrační foto.
Povinný podíl českých potravin? Pěstitelé kvóty vítají, vinaři jsou skeptičtí

Zvýšený zájem Čechů o tyto bio produkty v loňském roce potvrzuje i manažerka Svazu ekologických zemědělců PRO-BIO Kateřina Urbánková. Lidé pracující z domova podle ní tráví více času než dosud na internetu a hledají si informace o zdravých potravinách. „Hlavně farmy, které mají e-shopy a mohou tedy fungovat i v lockdownu, zaznamenávají nárůsty poptávky v řádu sta i dvou set procent,“ řekla Urbánková Deníku.

Opačná situace je ale u farem zaměřených na agroturistiku. „Jsou-li někde ‚na konci světa‘ a nemají se jak přiblížit ke spotřebiteli, nebo dodávají zejména do restaurací třeba kůzlečí či jehněčí maso anebo ovčí a kozí sýry nebo dělají hlavně exkurze pro školy, tak v to podstatě celý loňský rok až na pár měsíců nemohli dělat, takže zaznamenali obrovské ekonomické propady,“ upozorňuje Urbánková.