Zatímco nyní bylo vyhlášeno 4,3 milionu exekucí, do pár měsíců by podle České asociace povinných (ČAP), jež se lidem v dluzích snaží pomáhat, mohl jejich počet vzrůst o desítky procent až na šest milionů. V exekuci je přitom nyní asi 730 tisíc lidí, z toho asi 64 tisíc seniorů starších 65 let.

Daniel Hůle
Expert na dluhy: Vláda si kupuje čas, obrovské zadlužení lidí přijde po volbách

„Navrhujeme, aby vláda prodloužila tento stav moratoria do doby, než se celkové situace kolem koronaviru a jeho šíření zklidní, to je minimálně do konce března,“ uvedla prezidentka ČAP Denisa Rohanová. Obává se, že exekutoři budou v postižených domácnostech zabavovat například elektroniku. „Již nyní evidujeme případy, kdy exekutor zabavil počítač či notebook a znemožnil tak distanční výuku dětem,“ prohlásila. Upozornila i na riziko dalšího šíření koronaviru přímo v domácnostech, navzdory dalšímu přitvrzování jiných vládních opatření.

Daniel Hůle ze společnosti Člověk v tísni uvedl, že zabavené věci bývají často neprodejné. „Cílem exekutora není odnést věci a prodat je, ale dotlačit dlužníka k tomu, aby přistoupil na splátky,“ řekl Hůle Deníku. Tyto splátky ale v době koronaviru lidé někdy kvůli nedostatku prostředků neplatili. „Takže se exekutoři budou snažit obnovit disciplínu dlužníků, a budou na ně vyvíjet nátlak,“ míní Hůle.

Vystěhování, neplatič, dlužník - Ilustrační foto
Oddlužení se má výrazně zkrátit. Věřitelé i zástupci zaměstnavatelů jsou proti

Sdružení na pomoc dlužníkům se navíc obávají, že v důsledku dlouhodobých opatření proti koronaviru do dluhů nově spadnou mnozí zaměstnanci malých a středních firem i OSVČ, a to zejména v těžce zasaženém sektoru služeb. Protože nebudou dostávat peníze od zaměstnavatelů, rázem nebudou schopni splácet své úvěry, hypotéky, leasingy a další půjčky. „Tím se roztočí spirála a čím dále více lidí bude padat do dluhů,“ uvedla Rohanová.

Věřitelé v problémech

Podle Exekutorské komory ale dosavadní zmražení exekucí naopak dostávalo do zbytečných existenčních problémů mnohé věřitele. Komora zmiňuje případy, kdy řemeslník nedostal zaplaceno za svou práci, ale dlužníka, pro něhož ji vykonal, nelze postihnout. „Vhodně formulovaná samoregulace s rozumnými výjimkami je zcela jistě lepším řešením, než plošná omezení,“ uvedl viceprezident Exekutorské komory Jan Mlynarčík.

Asociace věřitelů připomíná, že dosavadní moratorium se týkalo starších exekucí z dluhů, jež vznikly dávno před příchodem koronaviru. „Neočekávám, že by po ukončení moratoria došlo k nějakému výraznému nárůstu počtu zabavených věcí,“ řekl Deníku prezident České asociace věřitelů Pavel Staněk.

Rozvedení rodiče se často hádají o alimenty.
Alimenty v novém: Když nezaplatí bývalý partner, pomůže stát

Navíc vyhlášení exekuce podle něj často neznamená fyzické zabavení věcí dlužníka a jejich dražbu. „Řada dlužníků o tom, že je na ně vedena exekuce, až do osobní návštěvy exekutora vůbec neví,“ vysvětlil Staněk. Obvykle se podle něj poté dlužník s exekutorem dohodne na dalším postupu a splácení dluhu.

Staněk je přesvědčen, že v nynější obtížné době je úkolem státu, aby předcházel pádu lidí do chudoby. „Tedy poskytnout lidem zasaženým pandemií dostatečnou pomoc, aby situaci finančně ustáli,“ dodal.