Pohodlí zvířat versus ekonomický zisk a snadnější provoz chovů. Klece jsou ve velkochovech hospodářských zvířat v Evropské unii stále využívanou praxí. V posledních letech ale sílí mezi lidmi snaha přimět velkochovy, aby od nich ustoupily.

Odpůrci klecí se sdružují pod celoevropskou kampaní Konec doby klecové, která dosáhla slyšení v Evropském parlamentu. Ten tento týden přijal usnesení a vyzval Evropskou komisi, aby do roku 2027 klecové chovy v Unii zakázala. Usnesení bylo přijato hladce, 558 poslanců hlasovalo pro, proti se jich vyslovilo 37. Dalších 85 poslanců se hlasování zdrželo.

Ilustrační foto
Klimatické změny i nepříznivé prostředí. Hmyzu ubývá. Jednejme, vyzývají vědci

„Jsme nesmírně rádi, že Evropský parlament zaujal rozhodný postoj proti klecovým chovům.Teď už je na řadě Evropská komise. Neočekáváme nic jiného než ambiciózní plán pro ukončení používání zastaralých, krutých klecových technologií,“ okomentovala rozhodnutí Romana Šonková, členka výboru evropské občanské iniciativy Konec doby klecové a zástupkyně Compassion in World Farming v ČR (CIWF). Petici za zákaz klecí podepsalo napříč Unií 1,4 milionu občanů.

Skončí i delikatesa?

Poslanci společně s usnesením vyzvali Komisi, aby zvážila zákaz vykrmování kachen a hus pro výrobu luxusní pochoutky foie gras. Komise by také podle nich měla zrychlit přijímání zákonů o welfare zvířat. Komise svoje rozhodnutí ohlásí 30. června. Hodnotit bude především ekonomické dopady, které by zrušení klecí v chovech mělo pro zemědělce.

Podle poslankyně a členky zemědělského výboru Michaely Šojdrové by ale neměly zájmy zemědělců být nadřazeny důstojným životním podmínkám zvířat. „Věřím, že zemědělcům záleží na tom, aby chovaná zvířata žila v dobrých životních podmínkách, aby nebyla týrána,“ myslí si. Předpokládá se, že EU by zemědělcům s přebudováním chovů finančně vypomohla.

V klecích žijí tisíce zvířat

Klecové chovy jsou známé především v drůbežářství, v Evropské unii v nich ale žijí i miliony dalších zvířat, třeba králíci, telata, husy, kachny či křepelky. Téměř polovinu každého roku žijí v kotcích také dospělé prasnice.

Dva měsíce. Tak dlouho tentokrát zůstaly kvůli výkyvům teplot u silnice zábrany z fólií. V Josefovském údolí v Moravském krasu na Blanensku chránily při tahu obojživelníky.
VIDEO: Fóliové zábrany fungují. Dobrovolníci v krasu zachránili stovky žab

„Věda dokazuje, že klecové chovy jsou kruté. Zvířatům jako vnímajícím bytostem schopným prožívat bolest i radost způsobuje klec nezměrné utrpení,“ uvádí ve svých materiálech CIWF. „V kleci nemají žádnou vládu nad svými životy, pociťují ohromnou frustraci, mají extrémně omezenou možnost pohybu a nemohou se téměř vůbec chovat přirozeně,“ doplňuje organizace.

Částečně jsou klece v chovech zakázané, zejména ve Skandinávii.