V dalším dílu už třetí rok vysílaného podcastu Deníku Evropa pro Čechy s evropským editorem Deníku Lubošem Palatou se zaměříme na situaci v Moldavsku, které loni společně s Ukrajinou získalo kandidátský status v Evropské unii, což znamená, že Evropská unie počítá se vstupem této země do Unie.

Stanislav Kázecký
Český velvyslanec Stanislav Kázecký: Vliv Ruska v Moldavsku upadá a Unie roste

Podle českého velvyslance Stanislava Kázeckého má toto směřování země jasně většinovou podporu, přestože část obyvatel Moldavska mluví nadále jen rusky a orientuje se na Moskvu. Největší zárukou, že se válka nepřenese do Moldavska, je podle Kázeckého úspěšná ukrajinská obrana jihu Ukrajiny proto ruské agresi. Kázecký nepochybuje, že se v Moldavsku v tomto roce uskuteční summit Evropského politického společenství, který naváže na úspěšný zakládací pražský summit téměř padesátky hlav evropských států, který byl vrcholem českého předsednictví.

O tom a o mnohé dalším je tento díl podcastu Evropy pro Čechy. Podcast Deníku „Evropa pro Čechy“ o dění nejen v Evropské unii vysíláme už třetím rokem každou středu ve 12:00. Pořadem provází evropský editor Deníku Luboš Palata.