Překvapivý zvrat přineslo vyšetřování incidentu z 1. listopadu loňského roku, kdy nedaleko silnice Garden State Parkway ve Spojených státech zemřel zdravotní bratr Damian Dymka. „Přibližně ve tři hodiny ráno srazil Damiana Dymku opilý policista Louis Santiago, který byl v okamžiku srážky mimo službu,“ popsala incident obžaloba.

Lindy Sue Biechlerovou útočník v jejím bytě sexuálně napadl a ubodal. Policisté měli několik podezřelých, u všech se nicméně prokázala jejich nevina. Vraha se podařilo dopadnout až letos, po více než 46 letech. Ilustrační foto.
Dívku před 46 lety ubodal. Vraha teď odhalil rodokmen, policii jméno šokovalo

Pětadvacetiletý Louis, který v roce 2019 nastoupil k policejnímu oddělení v Newarku, podle serveru americké televizní stanice NBC oběti neposkytl pomoc, ani nepřivolal policii. Místo toho – ve spolupráci se svým spolujezdcem Albertem Guzmanem - naložil Dymku do kufru vozu a odjel do svého domu, který se nacházel v nedalekém městečku Bloomfield.

Mrtvola v kufru auta

Poté, co se svou matkou prodiskutoval možnosti dalšího postupu, vyrazil Louis – stále s tělem v kufru své Hondy Accord – zpět na místo srážky. Jeho otec, taktéž strážce zákona, mezitím zavolal na policii a nahlásil dopravní nehodu. Smrt devětadvacetiletého polského rodáka Dymky byla oznámena v 5:27 místního času, tedy přibližně dvě a půl hodiny poté, co jej Louis srazil. Za příčinu úmrtí označili poranění způsobená tupým předmětem.

Zatímco Louis si následně vyslechl obvinění z dvanácti trestných činů, včetně zabití z nedbalosti a neposkytnutí první pomoci, jeho matku nakonec neobvinili. Otec, poručík Luis Santiago, který na policejní oddělení v Newarku nastoupil již v roce 1993, ale dnes čelí obvinění z úředního pochybení či z maření vyšetřování.

Policejní vyšetřování - Ilustrační foto
Surově napadená žena se po dvou letech probrala z komatu. Obvinila bratra

„Policejní oddělení v Newarku suspendovalo Louise Santiaga i jeho otce Luise, a to bez nároku na plat,“ citoval server americké televizní stanice NBC policejní mluvčí. Oba muži dobrovolně přišli na policejní stanici, kde byli zadrženi. Nyní jsou ale na svobodě.

„Všechny důkazy, se kterými jsme se zatím mohli seznámit, naznačovaly, že se absolutně ničím neprovinil. Udělal všechno proto, aby došlo k nápravě celé situace. Řekl svému synovi, aby se vrátil na místo činu, a zavolal na policii,“ okomentoval nejnovější vývoj situace Frank Arleo, který zastupuje staršího z obou Santiagů.

Ilustrační foto.
USA otřásl děsivý případ. Po manželově sebevraždě utopila děti, pak se zabila

Obdobný názor zastává i právník mladšího Louise Santiaga, Patrick Toscano. „Jak již bylo zmíněno, obvinění otce mého klienta z jakéhokoli trestného činu je bezesporu přehnané. Pan Santiago je vyznamenávaným a vysoce respektovaným poručíkem policejního oddělení v Newarku a v žádném případě neporušil zákon.“

Nezodpovězená otázka

Z jiného úhlu pohledu a s rozčilením především na mladšího z obviněných se na případ dívají přátelé muže, který zemřel krátce poté, co se zúčastnil halloweenského večírku. „Přežil by, kdyby mu byla okamžitě poskytnuta první pomoc? Kvůli neuvěřitelnému sobectví jednoho člověka se to nikdy nedozvíme,“ uvedla pro televizní stanici NBC News již dříve Miranda Stoneová, která se s Dymkou spřátelila během vysokoškolských studií.