Analytici se v poslední době zaměřují především na oblast kolem ruského města Bělgorod, odkud podle nich pravděpodobně vzejde hlavní část případné ofenzivy vůči Ukrajině. Moskva i přes vojenské manévry opakovaně odmítá, že by měla v plánu svého souseda napadnout.

Nad regionem bylo v posledních dnech zamračeno a pohyby vojsk proto nešlo sledovat z oběžné dráhy. V neděli se však vyjasnilo a podle analýzy stop ve sněhu od firmy Maxar se zdá, že řada menších jednotek nedávno vyjela ze základen a začala se rozmisťovat u okrajů lesů.

"Pro mě je to náznakem větší (bojové) připravenosti," řekl vysoce postavený činitel firmy Maxar Stephen Wood. Agentura Reuters poznamenává, že se jí satelitní fotografie poskytnuté firmou nepodařilo nezávisle ověřit.

Ruský prezident Vladimir Putin
Počet incidentů v Donbasu roste. Mohou za to provokace Ukrajinců, tvrdí Putin

Podle Maxar byla rovněž zjištěna nová technika u nedalekého města Valujki asi 15 kilometrů od ukrajinských hranic a nové jednotky jsou také v terénu severozápadně od Bělgorodu. Z jednoho z místních polí rovněž ruská armáda udělala přistávací plochu pro vrtulníky.

Biden: Putin už o invazi rozhodl 

Zdroj: DeníkČinitelé amerických tajných služeb podle médií již v pátek varovali, že asi 40 až 50 procent z celkem 150 tisíc ruských vojáků u ukrajinských hranic se přesunulo do bojových pozic. Prezident USA Joe Biden pak prohlásil, že se jeho ruský protějšek Vladimir Putin k invazi na Ukrajinu již rozhodl a že k ní může dojít v řádu dní.

Napětí kolem situace na Ukrajině je v posledních dnech velmi vysoké. Obavy posílilo mimo jiné nedělní prodloužení vojenských cvičení v Bělorusku, jichž se účastní asi 30 tisíc ruských vojáků. Manévry měly původně skončit již o víkendu, což Moskva i Minsk dříve opakovaně potvrzovaly. Západ tvrdí, že by Rusko mohlo tyto jednotky využít v případě invaze k útoku na Kyjev, Kreml to nicméně opět odmítá.