Mnoho povyku skoro pro nic. Slovenské drama kolem ruské vakcíny Sputnik V, které způsobilo demisi premiéra Igora Matoviče, se ve finále mění ve frašku.

Ministr zdravotnictví Vladimír Lengvarský ve středu oznámil, že na Slovensku se začne v červnu očkovat Evropskou lékovou agenturou neschválenou vakcínou Sputnik V.

Očkování proti koronaviru na Slovensku
Slováci na východě uvěřili fakenews. Nechtějí se nechat očkovat

Po testech v maďarské laboratoři se čekalo jen na stanovisko Ruska. „Máme ruskou stranou definitivně podepsané souhlasné stanovisko k používání. Zaplacením patřičné částky se vakcíny stanou naším majetkem,“ oznámil Lengvarský. Podle něho testy v maďarské laboratoři OMCL dopadly dobře. Ale už 10. května oznámil povolení Sputniku expremiér Igor Matovič. „Těšte se, kteří se těšit chcete.“

Očkovat se začne jen na základě rozhodnutí ministra zdravotnictví. Slovenský ústav pro kontrolu léčiv souhlas k použití vakcíny nedal. Mimo jiné proto, že nedostal od Ruska 80 procent požadované dokumentace. Ministerstvo, respektive slovenský stát, přebírá veškerou odpovědnost za úmrtí po očkování ruskou vakcínou.

Luboš Palata
Nesmyslný Sputnik V

Slovensko podle zjištění deníku Sme už další dávky z Ruska nedostane, a vakcína tak bude místo pro milion jen pro sto tisíc Slováků. Od června si Sputnik budou moci s dalšími vakcínami vybrat při registraci. Dosud výběr možný nebyl.

Východ chce Sputnik

Podle průzkumu agentury Focus je o Sputnik největší zájem v Prešovském kraji na východě země. Hlavně mezi staršími voliči opozičních levicových stran a ultrapravice. Paradoxně pro lidi nad 60 let ministerstvo očkování Sputnikem nepovolí.

Lidé očkovaní touto v Unii neregistrovanou vakcínou mohou mít navíc problém při cestování za hranice. Na Sputnik se nebude vztahovat unijní očkovací certifikát.