„Za podpory dělostřelectva nepřítel podniká útoky v Severodoněcku a snaží se upevnit pozice v centrální části města,“ napsalo velení ukrajinské armády. Protivník podle něj také zvýšil počet vojáků v oblasti tak, že přesunul do měst Kreminna a Rubižne až dvě praporní uskupení, která obvykle čítají 600 až 800 vojáků.

V pondělí oblastní guvernér Serhij Hajdaj sdělil, že Rusové mají pod kontrolou asi 70 procent Severodoněcku. „Rusové ničí do základů výškové budovy i průmyslové objekty ve městě,“ upozornil nově Hajdaj. Ruské síly údajně útočí také na chemičku Azot, v níž se podle starosty Oleksandra Strjuka ukrývá přes 500 lidí. „Všechny tři mosty ve městě jsou zničeny, ale Severodoněck ještě není odříznut,“ doplnil Hajdaj s odvoláním na starostu. Obdobná tvrzení však nelze ověřit z nezávislých zdrojů. 

Také podle pozorování amerického Institutu pro studium války (ISW) ruští vojáci vytlačili Ukrajince z centra Severodoněcku. Rusové zničili poslední most spojující Severodoněck s dalším klíčovým městem Lysyčanskem, uvedl také institut. Invazním silám se ale nepodařilo přerušit pozemní spojení s oblastí směrem na města Popasna a Bachmut.

Ruská armáda se kromě toho na východně Ukrajiny neúspěšné pokusila zaútočit jihovýchodně od Izjumu a severně od Slovjansku. Pravděpodobně je cílem vytvoření podmínek pro útok na Siversk a na další odříznutí Lysyčansku. Rusové se dál snaží o ofenzivu na severovýchod od Charkova, doplnil ISW. Ruská armáda ale napíná své hlavní síly k útokům na Severodoněck a okolí, upozornilo britské ministerstvo obrany.

Civilisty, kteří se skrývali v mariupolských ocelárnách Azovstal, převezly autobusy do Záporoží
Násilí, výslechy, svlékání. Ukrajinci popsali realitu ruských filtračních táborů

Čtyři lidé utrpěli zranění při ukrajinském ostřelování v Brjanské oblasti, která leží na západě Ruska a hraničí s Ukrajinou, sdělil podle agentury TASS tamní guvernér  Alexandr Bogomaz. Tvrzení obou bojujících stran o vzájemných útocích a způsobených ztrátách je v době války těžké ověřit z nezávislých zdrojů. Moskva pravidelně viní ukrajinské síly z provádění útoků na ruském území, Kyjev je ale nepřiznává.

Nejméně pět lidí pak zahynulo při ukrajinském ostřelování v takzvané Doněcké lidové republice, uvedli podle agentury proruští separatisté, kteří oblast ovládají.

Ruské síly „vysoce přesnými“ řízenými střelami Kalibr zničily muniční areál v Černihivské oblasti, sdělil dnes mluvčí ministerstva obrany Igor Konašenkov. Ruská protivzdušná obrana podle něj také sestřelila ukrajinskou stíhačku MiG-29 a vrtulník Mi-24. Tvrzení ani jedné z bojujících stran o vzájemně způsobených ztrátách nelze ověřit z nezávislých zdrojů.