„Stát zkrátka přestává fungovat. Zodpovědnost se nyní přenáší na hospodské," míní  provozovatel klubu Fabrička v Českém Krumlově Miroslav Mleziva. „Měli by se raději hlídat výrobci a distributoři. Když přijedu do Hameca, nakoupím si, měl bych to tím mít vyřízené."
Problémem je také celkové papírování, které je náročnější. „Zabírá to poměrně dost času," dodal Miroslav Mleziva.

Novinkou také bude snížení maximálního možného objemu balení s lihovinami ze šesti litrů na jeden. Takzvané dárkové balení, které bude mít tři litry, nebudou moci hospodští nakupovat pro rozlévání  v hospodách.
Otazníky se ovšem vznášejí i jinde než v tradičních hostincích.

Jak včera potvrdil i Jan Vondrouš z jedné z krumlovských vinoték, v případě rozšíření sortimentu by se nutnost zavedení koncesní živnosti týkala pravděpodobně i tohoto ranku podnikání.

„My nabízíme především víno a tvrdý alkohol pouze ve speciálních edicích ze zahraničí," nastínil Jan Vondrouš s tím, že se jedná spíše o sběratelské kousky pro fajnšmekry. „Kdybychom chtěli tvrdý alkohol prodávat, pak by se nás to asi týkalo. Koncesovaných živností je celá řada. To je záležitost Živnostenského úřadu, za jakých podmínek ji vydává, zdali se musí skládat nějaké zkoušky či podobně. Pokud by ale získání a provoz této živnosti byl složitý, tvrdý alkohol bychom raději neprodávali," dodal Jan Vondrouš.