Za špatné označení alergenů hrozí majitelům stravovacích zařízení pokuta až do výše deseti milionů korun. Proto jsou nervózní, jestli je nenačapá Státní zemědělská a potravinářská inspekce.
Spokojená je za své pacienty ale třeba krumlovské lékařka Jarmila Křikavová: „Je dobře, že i u nás jsou již tyto informace povinné. Pokud by se totiž dostalo do těla pacienta minimální množství potravinového alergenu, tak může u něho ihned, čili v několika málo vteřinách, nastat život ohrožující reakce."
Většinou se takový člověk může udusit, nastává u něj rychlý pokles krevního tlaku nebo zástava srdce.
Českokrumlovský deník zjišťoval, zda je personál podniků zasvěcen do problematiky informovat alergiky.
U desítky vytipovaných zařízení byly jídelníčky kódy alergenů označeny či se na ně šlo zeptat. Obsluha vesměs potvrdila, že se nikdo ze zákazníků dosud na alergeny v jídlech nedotazoval Servírka Markéta Dufková, jež pracuje v krumlovské kavárně a pekárně Deli 99, například uvedla, že v nabídníku je napsáno, že si lidé mohou u obsluhy vyžádat seznam alergenů: „Jejich výčet je sepsaný podrobně na jednom listu papíru, kde je asi patnáct položek." Vedoucí krumlovské Dobré čajovny Jan Broukal předložil přílohu k takzvanému Čajovému lupenu: „Máme tu dle směrnice EU vypsány obsažené alergeny jak v podávaných nápojích, tak i v pokrmech." Obou se nikdo ze zákazníků na alergeny zatím neptal.
Jinou zkušenost má Martina Žaloudková z vyšebrodské restaurace Inge. „Pracuji zde jako provozní již osmnáct let a stálí zákazníci si sami řeknou, co nemohou. Někomu pak dáváme jídla bez másla, mléka, lepku nebo bez šťávy. Naši kuchaři využívají navíc oddělená fritovací zařízení. Doposud se nám naštěstí nikdy nestalo, že by tu měl někdo alergickou reakci." V restauraci Inge opatřili jídelníčky textem, který zní: „Přehled o alergenech získáte na požádání od obsluhy…" Místní servírka Eva Baladovičová vám jej ochotně přinese, a podotkne: „Jste první, komu ten seznam nesu." V seznamu najdete jednotlivé položky s čísly alergenů, které pokrm obsahuje. „Hodně sem jezdí především německy mluvící zákazníci, proto pro ně máme připraven také překlad. Tolik nás to nezatěžuje, chápeme tyto informace jako službu pro naše hosty. Když jsem byla na dovolené na Slovensku před třemi čtyřmi lety, tak už to tam bylo rovněž zavedeno. Všimla jsem si uvedení alergenů také u oblíbených halušek," doplnila Martina Žaloudková.
Restaurace Inge má v příloze jídelníčku kódy například upřesněno, že cmunda po kaplicku obsahuje alergen č. 1 a 3, tedy obiloviny obsahující lepek a vejce a výrobky z nich; že snídaně pro ubytované č. 4 obsahuje mimo jiné alergen č. 10, to jest hořčici a výrobky z ní; že dukátové buchtičky jsou připravované i s alergenem č. 7, tedy s mlékem a výrobky z něj (včetně laktózy). Všechny kódy schválené jednotně Státní zemědělskou a potravinářskou inspekcí by vám personál měl vysvětlit.
Autor: Pavel Pokorný