Předchozí
1 z 11
Další

Stanislav Šmejkal

starosta Bělče

Stanislav Šmejkal, starosta Bělče.Stanislav Šmejkal, starosta Bělče.Zdroj: Deník/Jiří Dintar

Většinu svého života jsem prožil v době opoziční smlouvy a v době jejích důsledků. Když jsem 3. prosince 1999 stál na Václavském náměstí spolu s desítkami tisíc dalších lidí, asi nikdo z nás nečekal, že výzva Děkujeme, odejděte! dojde svého naplnění až po více než 23 letech. Když jsem se stal starostou, zdědil jsem i obraz Václava Klause na zdi kanceláře. Uklidil jsem jej za skříň po zločinné amnestii v roce 2013 a obraz nového prezidenta Zemana jsem ani nekupoval, tam by byla cesta za skříň v řádu dnů.

Když vzpomenu na éru Miloše Zemana, ať tu premiérskou, tak tu prezidentskou, zbyde jenom pocit studu. Stydím se za to, že jsme si dokázali několikrát zvolit hulváta a zrádce, který pro své politické a obchodní zájmy několikrát zaprodal zemi Rusku a Číně. Sepisovat všechny hříchy Zemanovy vlády nebo období Zemanova prezidentství asi není nutné, to už udělalo hodně lidí. Stačí si připomenout jen to nejhorší, co provedl on a jeho okolí. Prodej ruského dluhu za pětinu, privatizační a politické obchody s Andrejem Babišem, „fait accompli“ po anexi Krymu, pozvání čínských mlátiček do Česka, projev k Vrběticím nebo podivné ztráty tajných listin, nesmíme pochopitelně zapomenout ani na objednávku vraždy nepohodlné novinářky. Miloš Zeman se pokusil zvrátit českou ústavu a zavést prezidentský systém, zavést režim podobný Rusku nebo Maďarsku.

Miloš Zeman byl čiré nedemokratické zlo, jako prezident byl to nejhorší od dob Antonína Zápotockého. Devátého března budu slavit. Mám k tomu sice více důvodů, ale letos budu slavit hlavně to, že po necelých 25 letech končí opoziční smlouva. Mám vzkaz pro současné politiky: Zlu se nesmí ustupovat. Každý ústupek si strana zla vykládá jako slabost. Demokratičtí politici selhali v roce 2013, v roce 2017 a vlastně i v roce loňském. Nikdo z vrcholných politiků ani nebyl schopen podat na prezidenta kompetenční žalobu, vzepřít se mu dokázali pouze v době, kdy ležel v bezvědomí v nemocnici, jinak raději stáli při zdi a čekali. Nechci politiky, kteří se bojí. Život je boj a občas je třeba dostávat i rozdávat rány. Tak prosím bojujte a tento „kartel devadesátých let“ vymeťte do posledního smítka. Ještě jich tam pár zbývá.

Ing. Adam Langer

ředitel galerie Sladovna Písek

Ředitel písecké Sladovny Adam Langer.Ředitel písecké Sladovny Adam Langer.Zdroj: Archiv Adama Langera

Myslím, že mi počínání odcházejícího prezidenta nepřísluší nějak hluboce hodnotit. Mohu jen reflektovat svůj subjektivní dojem. Já jsem ho měl z pana Zemana už jako dítě poměrně negativní. Měl jsem pocit, že často říká některé věci, jen aby se "vytahoval". Když byl ve druhém kole prezidentských voleb před jeho prvním zvolením, nedovedl jsem si představit, že by mohl vyhrát. Večer před volbou jsem se vsadil, že pokud vyhraje už ničemu nerozumím a nebudu komentovat politiku. Stalo se a Miloš Zeman byl zvolen prezidentem. Ten slib o mlčenlivosti držím, ale jen částečně. Moc bych si přál, aby se do politických debat, do médií a do společnosti vrátila srozumitelnost, slušnost a pravdivost. V posledních letech tyto aspekty velmi chyběly.

Karel Daňhel

divadelník, hudebník, emeritní ředitel Divadla Oskara Nedbala v Táboře

Karel Daňhel (76), divadelník, hudebník, emeritní ředitel Divadla Oskara Nedbala v Táboře.Karel Daňhel (76), divadelník, hudebník, emeritní ředitel Divadla Oskara Nedbala v Táboře.Zdroj: Deník/ Redakce

Řekl bych, že to byl český prezident, který měl všechny atributy takové českosti. Těžko hodnotit, jako každý státník měl svá pozitiva i negativa. Nikdy nic nemůže být v kategorii míry stoprocentní, či naopak nulové. V určitých časech míra jeho pozitivity byla velmi dobrá, v určitých časech zase byla trošku znejisťujicí.

František Mikeš

bývalý přednosta Okresního úřadu Český Krumlov, starosta Českého Krumlova a první náměstek ministra kultury ČR

František Mikeš s Milošem Zemanem.František Mikeš s Milošem Zemanem.Zdroj: archiv Františka Mikeše

Letošní volby prezidenta jsem se nezúčastnil, stejně jako té předchozí. Přesto se Miloš Zeman, stejně jako Petr Pavel, stal mým prezidentem.

Jaký bude ten nový, to nikdo neví. Jaký byl ten právě odcházející, je předmětem rozporuplných diskusí.

Za mne to byl často prostořeký, svéhlavý, možná populistický, ale v každém případě inteligentní, vzdělaný glosátor, který se dobře orientoval ve společenských vědách a ekonomice, a který své názory sděloval vesměs přímo, bez příkras a eufemismů, což se pravda každému nemuselo líbit.

Ve svém druhém volebním období byl odcházející prezident Miloš Zeman politicky jakoby rozkolísaný. Asi proto, že jako politik stojící na levé části politického spektra byl znejistěn tím, jaký vývoj nabralo soupeření mocností o uplatnění vlivu ve světovém dění.

Miloš Zeman se do vědomí lidí zapsal ne až po roce 1989, ale už před "sametovou revolucí" když v Technickém magazínu v článku Prognostika a přestavba velmi výstižně popsal, že politika a ekonomika tehdejšího režimu směřuje k neslavným koncům. Miloš Zeman patřil k těm bývalým komunistům, který tuto stranu opustil ještě v době její největší slávy, a ne jako někteří jiní, kteří si počkali, že její moc skončila, a že jim tedy nehrozí žádné nebezpečí.

Miloš Zeman, nejenom jako prezident, bezpochyby zanechal v české společnosti ne snadno vymazatelnou stopu. Asi teprve historie bude umět dát objektivní odpověď na to, jak Miloš Zeman využil svou prezidentskou funkci k potvrzení České republiky jako významné součásti evropského společenství.

Marek Černoch

předseda výkonného výboru Okresního fotbalového svazu J. Hradec  

Marek Černoch, předseda výkonného výboru Okresního fotbalového svazu J. Hradec.Marek Černoch, předseda výkonného výboru Okresního fotbalového svazu J. Hradec.Zdroj: Deník/Zdeněk Prager

Já odjakživa nejsem příznivce pana Miloše Zemana. Oceňuji jeho práci, nicméně jsem rád, že už jeho funkční období končí. Jedna věc je, jakými lidmi se obklopil, ať to byl pan Ovčáček nebo pan Mynář, na kterého především v poslední době vyplouvá na povrch řada věcí. A další, co bych prezidentovi vytkl, je reprezentace naší republiky ve světě. Samozřejmě Miloš Zeman je určitě inteligentní člověk, ale někdy ty jeho názory nebyly úplně takové, jaké bych si představoval.

Aleš Trdla

hudební producent, České Budějovice

Aleš Trdla, 58 let, hudební producent, České Budějovice.Aleš Trdla, 58 let, hudební producent, České Budějovice.Zdroj: Deník/Edwin Otta

Miloš Zeman se jako prezident určitě zapsal do dějin jako velký rétor, a bude vždy spojován s těmi, kdo především hájili české zájmy a prosperitu národa. Byl svůj, i když se to mnohým nelíbilo. Svoje postoje vždy uměl obhájit. Poklonkování EU mu bylo cizí. A za to ho jednou ještě budeme chválit.

Ivana Stráská

krajská zastupitelka, bývalá jihočeská hejtmanka, Milevsko

Ivana Stráská, 69 let, pedagog, bývalá hejtmanka Jihočeského kraje, Milevsko, členka ČSSD.Ivana Stráská, bývalá hejtmanka Jihočeského kraje.Zdroj: Archiv Deníku

Moje první vzpomínka, první seznámení, byť na dálku, je, když vystoupil Miloš Zeman na demonstraci na Letné v roce 1989. Osobně jsem se s ním setkávala jako hejtmanka při jeho cestách na jih Čech i při setkáních asociace krajů. "Vždy na to setkání musel být člověk dobře připraven. Pan prezident je velmi sečtělý a velmi vzdělaný. A na otázky, které dával, očekával fundované odpovědi.

Osobní vzpomínku mám i na to, jak jsme se potkali se Zdeňkem Troškou, který točil u Budějovic jednu ze svých pohádek. Při diskuzi mezi ním a panem prezidentem o světových režisérech, to člověku spadla brada, jaký rozsah vědomostí ti dva měli. U režiséra Zdeňka Trošky to bylo pochopitelné, ale u Miloše Zemana to bylo zcela mimo jeho obor, ekonomii.

To už bylo za covidu, to jsme se potkali naposledy. Ještě se měla uskutečnit jedna návštěva po dvou letech, ale ta už se neuskutečnila.

Zdeněk Šamal

důchodce, Jindřichův Hradec

Zdeněk Šamal, někdejší ředitel ČSAD Jindřichův Hradec.Zdeněk Šamal, někdejší ředitel ČSAD Jindřichův Hradec.Zdroj: Deník/Lenka Novotná

Podle mého názoru Miloš Zeman svého času vcelku zachránil ČSSD, které padlo až na dno. Dostal stranu prakticky na vrchol a jako někdejší předseda vlády měl dobré výsledky. Po přestávce strávené na Vysočině začal kandidovat na post prezidenta. A byl tam dvě volební období. Myslím, že jako prezident se vzhledem k jeho politickým zkušenostem osvědčil. Ale, bohužel, později ho začalo zrazovat zdraví.

Václav Zábranský

Strakonice, důchodce

Václav Zábranský.Václav Zábranský.Zdroj: Deník/Pavel Kortus

Pan prezident Zeman byl mým prezidentem. Moudrý, nestranický, objektivní. Žádný stroj na podpisy. Bohužel v posledním roce z některých svých postojů ustoupil. Mé hodnocení 1- až 2.

Luboš Peterka

starosta městyse Radomyšl

Luboš Peterka, starosta Radomyšle.Luboš Peterka, starosta Radomyšle.Zdroj: Deník/ Redakce

Miloš Zeman je bezesporu jednou z nejvýznamnějších postav naší novodobé politické scény a poslední mohykán mezi politiky, kteří vzešli ze "sametové revoluce ". Budu si ho pamatovat jako prezidenta, který politicky profitoval z toho, že cíleně rozděloval národ. Také propásl moment, kdy mohl z politiky důstojně odejít, ale třeba o to ani nestál a jeho priority byly někde jinde. Také si nejsem úplně jist, že to byl on, kdo zejména v posledním volebním období řídil prezidentský úřad. Možná hodně věcí pochopíme, až orgány činné v trestním řízení zjistí, kam zmizel alkohol z prezidentských skladů.

Robert Huneš

ředitel Hospice sv. Jana N. Neumanna o.p.s. Prachatice

Robert Huneš.Robert Huneš.Zdroj: Deník/ Redakce

Promarněný čas - intelekt a schopnosti nadaného muže, které nebyly investovány ve prospěch dobra, příštích generací a službě národu. Ale spíše k osobním zájmům, nízkým cílům a kořistnické poživačnosti moci. Smutné období dehonestace prezidentského úřadu, kdy především mladá generace neměla dobrý vzor v autoritě veřejné moci.