V případě potřeby bude poté možné testovat celkem až 200 vzorků denně. V nově vybavené laboratoři pracují rostlinní virologové ve dvou týmech s celkem osmi lidmi. Vzorky od pacientů dostávají českobudějovičtí vědci z nemocnic Jihočeského kraje a Vysočiny.

„I když se teď rozvolňují epidemiologická opatření, testování stále zůstává základní nutností v boji s epidemií nemoci Covid-19 a předpokládáme, že tato potřeba potrvá několik dalších měsíců. Proto jsme se rozhodli navýšit naši kapacitu a jsme tak připraveni i na případnou další vlnu onemocnění,“ vysvětluje ředitel Biologického centra AV ČR Libor Grubhoffer.

Laboratoř vznikla na pracovišti Ústavu molekulární biologie rostlin, kde se běžně pracuje s viry, ale rostlinnými. Jen za poslední tři roky zde vědci objevili přes 20 nových virů, škodících nejen na hospodářsky významných plodinách. „Metody práce s rostlinnými viry jsou na 99 procent stejné jako s koronavirem, hlavní změna jsou hygienické bezpečnostní podmínky. S klinickým materiálem obvykle nepracujeme, a proto jsme museli přizpůsobit laboratoř a stejně tak i pracovní postupy,“ říká virolog Igor Koloňuk, který vede nový testovací tým. Laboratoř si vyžádala stavební úpravy, byla hermeticky oddělena od ventilačního systému v budově, vybudovala se nová hygienická smyčka a pořídilo se nové přístrojové vybavení (biohazard flow box BSL2, centrifuga a autokláv) tak, aby byl splněn potřebný hygienický a bezpečnostní standard.

Příprava předzahrádek
Předzahrádky v pondělí zaplní první hosté. Těšíte se?

Biologické centrum AV ČR se kromě diagnostiky vzorků z nemocnic soustředí i na výzkum koronaviru SARS-CoV-2 a vyvíjí metodiku na testování kvality protilátek z krve vyléčených pacientů. Virologové se rovněž podílejí na několika dalších projektech, v nichž řeší možnosti efektivnější diagnostiky a léčby koronaviru. Více informací mohou zájemci najít na webové stránce Biologického centra AV ČR – Jak pomáháme.

Multikino Cinestar v IGY je po plošné dezinfekci a čeká na první diváky.
Od pondělí můžete do kina. Chystáte se vyrazit do biografu?

Zapojení Biologického centra AV ČR do boje proti koronaviru v datech:
- 19. 3. 2020 získalo BC AV ČR (Parazitologický ústav) povolení od Státního zdravotního ústavu pro testování vzorků na přítomnost koronaviru;
- Od 23. 3. 2020 testuje v ostrém provozu, denní kapacita 100 testů;
- 25. 3. 2020 získalo BC AV ČR povolení pro nakládání s koronavirem a zahajuje výzkum viru;
- 22. 4. 2020 získalo BC AV ČR (Ústav molekulární biologie rostlin) povolení od Státního zdravotního ústavu pro testování vzorků na přítomnost koronaviru;
- Od 11. 5. 2020 celková denní kapacita 150 testů. Po zapracování nové laboratoře a v případě potřeby bude možné testovat až 200 vzorků denně.