Pro místní bude brambor dost. A pěkných hladkých, bez strupovitosti.

Vzhledem k tomu, že lány brambor jsou v netřebickém zemědělském družstvu už dávnou minulostí, mají místní zemědělci z nevelké plochy brambory již sklizené.

„Úroda je malá, brambory daly 31 tun z hektaru, to sucho s nimi zamávalo,“ říká ředitelka ZD Netřebice Alena Janoušková. „Ale brambory jsou pěkné, a ty co narostly, narostly pěkně. Jsou velké tak akorát,“ říkala s úsměvem. V družstvu Netřebice si tedy můžete zakoupit brambory osvědčené a chutné odrůdy Adéla, kilogram za sedm korun.

To jsou brambory konzumní, které průběžně třídí pracovnice družstva. K mání jsou i brambory krmné. Brambory v družstvu prodávají vždy v pátek od 7 do 15 hodin. A tuto sobotu můžete k jejich pořízení využít i Dne otevřených dveří v ZD Netřebice, který se koná od 9 do 13 hodin. Kromě brambor budou k mání obilí a možná i mák, prohlédnete si zemědělskou techniku a stáje družstva.

Soukromí zemědělci z Plešovic zatím vyorali pouze dva řádky brambor. A to odrůd Adéla a Zuza. „To je odrůda nová, měla by být podobná Adéle,“ říká soukromý zemědělec Martin Vilhum. „A mile nás překvapily. Na to, že bylo dlouhodobé sucho, jsou hlízy docela velké a větší množství. Uvidíme, co skrývají zbývající řádky. Vyorané brambory byly hladké a pěkné.“ Do sklizně brambor se Vilhumovi zase pustí na konci září. Brambory prodávají kilo za osm korun, cenu zvyšovat neplánují.

V Zemědělském družstvu Brloh pěstují brambory pouze pro svou potřebu. „Brambory jsme ještě nekopali,“ říká předseda Václav Jungwirth. „Dívali jsme se pod trsy, hlízy jsou docela pěkné, a to i velikostně. Výnos bude asi nižší, ale pro nás jich bude dost.“