Kromě brambor, vajec, zeleniny, koření nebo hořčice by se do bramborového salátu mělo přidávat i nakrájené a oloupané jablko. „Salát je pak hezky vláčný,“ zdůvodnil Filip Kučera, žák třetího ročníku oboru kuchař–číšník českokrumlovského učiliště.

A zřejmě ví, o čem mluví. Společně se svým spolužákem Pavlem Doležalem totiž vybojoval druhé místo v páteční soutěži o nejchutnější bramborový salát, v níž své kuchařské dovednosti poměřilo šest dvojic z řad učňů různých oborů i studentů střední odborné školy zdravotnické.

„Soutěžili jsme i o nejchutnější cukroví, ale to si každý mohl přinést z domova. Salát však soutěžící připravovali přímo ve škole před zraky svých spolužáků a pětičlenné poroty složené z pedagogů i studentů,“ vysvětlil Pavel Lukášek, zástupce ředitelky školy.

Nejvíce porotcům zachutnal salát budoucích kuchařek a číšnic Petry Žáčkové a Terezy Hulcové. „Chuť salátu ovlivňuje hlavně koření, důležitou roli hraje i ocet,“ řekly žákyně třetího ročníku, které s přípravou salátu pomáhají o Vánocích i doma.

Jak doplnil Filip Kučera, někteří gurmáni s ingrediencemi, které do salátu přidají, rádi experimentují. „Někdo tam přidává i salám, klobásy nebo mandle. Ale podle mě to není dobře, pak už totiž nejde o klasický bramborový salát,“ zmínil Filip Kučera s tím, že v tomto případě zkrátka méně znamená více.

Nespokojí–li se někdo s tradičními recepturami, může si salát ozvláštnit domácí majonézou. „Ta chuť salátu opravdu výrazně pozdvihne,“ uvedl Filip Kučera.

Důležité je podle něj zvolit pro přípravu salátu i vhodné brambory. „Nejlepší jsou samozřejmě nové brambory, s těmi je ale teď v zimě problém. Sám jsem se při dnešní přípravě salátu modlil, aby nebyly příliš sladké, ale naštěstí chutnaly tak akorát,“ doplnil nadějný kuchař.