Na co přesně má finanční podpora pro Zoo Dvorec na Českobudějovicku, Zoo na Hrádečku v Horní Pěně na Jindřichohradecku, Krokodýlí zoo v Protivíně na Písecku a Zoo v Táboře jít, vysvětlil náměstek hejtmana pro řízení zřizovaných organizací v rámci rezortu Pavel Hroch: především na nákup krmiva a léků pro chovaná zvířata, a to za období od loňského června do konce května letošního roku.

Zvířata z táborské zoo se na první návštěvníky těšila
Zvířata z táborské zoo se na první návštěvníky těšila

„V důsledku pandemie a souvisejících vládních opatření došlo k uzavření zoologických zahrad a zahájení sezóny se zpožděním a s omezením počtu návštěvníků již na jaře roku 2020. V květnu poskytl kraj uvedeným zoologickým zahradám finanční dar v celkové výši 400 tisíc korun jako částečnou náhradu ušlého příjmu ze vstupného, která je spojena i s neuskutečněnými výlety škol a školek a přednášek v těchto školských zařízeních,“ připomněl náměstek.

Zoo loni sice znovu zahájily provoz v letních měsících, ale pak je znovu vládní nařízení, až na pár dnů, uzavřely prakticky na celý zbytek roku.

Zoo Ohrada v Hluboké nad Vltavou otevřena. Zoo navštívila také Kateřina Mikešová s Emanem a  Honzou.
FOTO: Jihočeská zoologická zahrada otevřela své brány a počítá ztráty

„Zoologické zahrady patří na jihu Čech mezi vyhledávané turistické atrakce, které je navíc možné navštívit po celý rok. Příjmy ze vstupného činí nemalý podíl na zajištění jejich chodu a každý takovýto výpadek je, bohužel, znát,“ uzavřel Pavel Hroch s tím, že Jihočeská zoo v Hluboké nad Vltavou nebyla, coby organizace zřizovaná krajem, do tohoto finančního kompenzačního plánu pro soukromé zoologické zahrady na jihu Čech zařazena.