První představení veřejnosti má za sebou vítězný architektonický návrh ze soutěže na budoucí podobu parku v budějovické Dukelské ulici.

Podle náměstka primátora Ivo Moravce při prezentaci na budějovické radnici padlo kolem dvaceti dotazů a připomínek. Odpovídali na ně autoři návrhu z ateliéru Rusina a Frei. „Šlo například o téma veřejných WC, napojení cyklostezek, podrobnější materiálové a krajinářské řešení,“ vypočítává Ivo Moravec. Zmíněna byla i otázka možného umístění kamer bdících nad veřejným pořádkem. Ve veřejné anketě, která předcházela návrhům architektů, bylo podáno dokonce na tři stovky námětů, ohledně možných úprav.

V soutěži se všechny zúčastněné týmy, které byly tři, snažily třeba o odklonění dopravy od nábřeží. Uvedl to Mirek Vodák, který soutěž pro radnici administroval. Na nábřeží Malše se totiž plánuje asi největší změna. Otevření parku směrem k řece.

Až ke Kulturnímu domu Slavie sahal původně park v dnešní budějovické Dukelské ulici. V minulém století ho přeťala čtyřproudá komunikace a zbývající část vypadala v poslední době tak zanedbaně, že na to upozornila i veřejnost na zastupitelstvu. Současné vedení města tak začalo připravovat rekonstrukci parku.

Podle náměstka primátora Ivo Moravce se nyní připravuje smlouva s vítězným architektonickým ateliérem ze soutěže, která se na novou podobu parku konala.

Největší změna se chystá na nábřeží. Travnatý svah a zábradlí, oddělující nyní park od řeky Malše se mají změnit v široké schodiště, podobné, jaké už před sto lety navrhl pro nábřeží v Lublani architekt Jože Plečnik. Radnice chce akci realizovat do dvou až tří let a počítá s částkou dvacet milionů korun.

Veřejnost může do konce října psát své připomínky k budoucí podobě parku Dukelská na email uvedený na webové stránce www.parkdukelska.cz.