Primátorem sice zůstane Jiří Svoboda, ale mezi náměstky dojde k řadě změn. Objeví nováčci, často ale s mnohými politickými zkušenostmi.
Post prvního náměstka primátora by měl zaujmout Juraj Thoma (hnutí Občané pro Budějovice). Právě v jeho případě je ale pojem nováček poněkud zavádějící. Vedl už město jako primátor a byl už i náměstkem primátora. Co se nyní pro něj osobně změní? Dosud se věnoval poradenství nebo publikační činnosti jako samostatný podnikatel. „Živnostenský list rušit nebudu, ale tuto činnost omezím a hlavní moje práce bude na radnici,“ říká ke své budoucnosti Juraj Thoma.

Z funkce 1. náměstka primátora po čtyřech letech odchází dosavadní náměstek Petr Podhola. Ten byl na českobudějovické činný zhruba osm let. V letošních komunálních volbách ale jeho strana ČSSD neuspěla, ve vedení města tak nebude mít zastoupení. „První věc, kterou po osmi letech udělám, je, že si dopřeji nějaké volno,“ přiblížil 36letý Budějčák plán na období po ustavujícím zastupitelstvu. Jasno zatím dle svých slov nemá ani o tom, co bude v budoucnu pracovní náplní jeho dnů. „Zatím nemám konkrétní představu o tom, co budu dělat. Kam dál se bude moje cesta ubírat momentálně nevím, je ale dost možné, že politika to nebude,“ řekl Petr Podhola, jenž měl poslední čtyři roky na starost školství, správu veřejných statků, územní plán a veřejné zakázky.

Část jeho pravomocí by měl převzít nováček v českobudějovickém zastupitelstvu – Viktor Vojtko, který je vedoucím Katedry obchodu a cestovního ruchu na Ekonomické fakultě Jihočeské univerzity. Coby lídr kandidátky Starostové a nezávislí a Čisté Budějovice se z něj ve čtvrtek stane náměstek pro oblast školství a sportu, sociální péče a cestovního ruchu. „Ve školství se coby vysokoškolský učitel pohybuju, na základních školách jsem se zabýval vzděláváním dětí ve finanční gramotností, takže úplně v neznámém poli se nepohybuji,“ řekl budoucí náměstek. I tak si dle jeho slov bude nová pozice vyžadovat nějaké vzdělávání.

Českobudějovická radnice. Ilustrační foto.
Občanská iniciativa odmítla ANO v čele Budějovic

„Teď je to takové hektické, musím se seznámit s tím, jak některé věci fungují. Mám kolem sebe ale dobrý tým lidí, kteří mi s tím pomáhají,“ dodal. Už teď je mu také jasné, že některé aktivity budou muset jít stranou. „Určitě není možné, abych na vysoké škole působil v takové míře jako doposud, ale stále bych rád alespoň pár hodin učil a podílel se na některých projektech,“ vysvětluje Viktor Vojtko, jehož na další kariérní cestě podporuje i rodina. „Samozřejmě, že je to pro rodinu velká změna, všichni si uvědomujeme ta rizika, ale jak žena, tak děti mají radost a podporují mě,“ říká Viktor Vojtko.

Mezi náměstky bude i Tomáš Bouzek (TOP 09). Ubere ze své advokátské praxe, ale tu už stejně přizpůsobil v minulosti působení v městském či krajském zastupitelstvu. I on si chce ponechat několik hodin výuky na vysoké škole.

Do vedení města se z opoziční lavice přesune i Ivo Moravec (OPB), který je připraven na omezení dosavadní poradenské činnosti a na to, že se bude naplno věnovat funkci náměstka. Podobně tomu bude u jeho stranického kolegy Juraje Thomy, příštího prvního náměstka primátora.

Na odchod z radnice a méně starostí se těší dosavadní náměstek Jaromír Talíř (KDU-ČSL). Bude si užívat penze, zůstane ale činný jako člen KDU-ČSL nebo Rotary klubu.

Ve vedení města má zůstat nadále jako primátor Jiří Svoboda a náměstci František Konečný a Petr Holický (všichni ANO).

Stavba dálnice. Ilustrační foto.
O stavbu dálnice D4 se utkají čtyři konsorcia