Na Kramolín prý jezdívá rád se svými dvěma syny. „Je to tu velmi přívětivé pro lyžování s dětmi, takže je to pro mě srdcová záležitost,“ řekl Jan Antonín Duchoslav, kterého tentokrát vyslal do jižních Čech výrobce lyží, aby je půjčoval a také servisoval přímo na kopci.

Jak říká muž, který na filmové jméno Viki Cabadaj i po letech slyší téměř stejně jako na své vlastní, nejlepší lyže nemusí znamenat nejlepší zážitek. „Když člověk lyžuje a baví ho to, tak lze říct, že lyžuje i dobře. Ale pro každý typ lyžaře se hodí trochu jiná lyže.“ Největší chyba, kterou prý lidé při výběru lyží dělají, je, že rádi sáhnou po závodních slalomkách. „Vidí tu špičkové lyže Heroa chtějí jezdit jen na nich. Ty ale nic neodpouští a běžný lyžař si je neužije. Uměl bych jim dát lyži, která má stejnou vlastnost, ale nebude tak náročná. Ale jen ti moudřejší si to nechají poradit,“ říká Jan Antonín Duchoslav, který lyžoval v mládí závodně a později se živil jako instruktor.

Poznáváte muže na fotce?
Poznáte muže na fotce? Mohl by pomoci s případem

ZASNĚŽUJEME DÁL

O víkendu se na Kramolíně lyžovalo na dvou třetinách místních sjezdovek. „V sobotu jsme otevřeli sjezdovku Promenádní a Pánskou. V tuto chvíli je sjízdných6,5 kilometru a zasněžujeme dál. V úterý ještě otevřeme sjezdovku Školní, následně – když nám počasí dovolí – otevřeme dvě nové sjezdovky Lipenskou a Vyhlídku,“ řekl Jiří Falout ze Ski areálu Lipno.

Kromě lyžování vyhledávají Lipno i bruslaři. Přestože je přehrada zamrzlá, zatím není bezpečné na led vstupovat. „Nyní je tloušťka ledu mezi šesti až dvanácti centimetry. Bruslení bude bezpečné až od osmnácti centimetrů. Je prohrnutý sníh, protože tak led roste rychleji. Vstup na ledovou magistrálu by ale nyní byl hazardováním,“ upozornil Jiří Falout.

Desítky běžkařů i bruslařů byly o víkendu k vidění na zamrzlé hladině lipenského jezera mezi Frymburkem a Lipnem nad Vltavou.
Zamrzlá hladina Lipna lákala bruslaře i běžkaře