Až se o poslední dubnové noci, jež tradičně patří čarodějnicím a stavění máje, rozzáří ve městech i obcích veliké vatry i malé ohníčky, mnozí nad ně přiloží na klacku napíchnuté špekáčky.
Zvýšené poptávky zákazníků po oblíbených uzeninách se samozřejmě snaží využít obchodníci, a tak se teď v tomto směru předzásobili více než jindy.
„Zájem o špekáčky je v tomto čase každoročně větší," potvrdila Eva Křivová, vedoucí prodejny potravin Jednota na kaplickém náměstí. „Na uplynulý víkend jsem objednala 180 kilogramů špekáčků, standardně nám jich vozí kolem 50 kil," porovnala Eva Křivová a doplnila, že zájem však lidé nemají pouze o klasické špekáčky, ale ve velkém nakupují rovněž telecí párky anebo klobásy.
Dopřát si opečený špekáček ve stejné kvalitě jako před lety je však podle mnohých lidí stále těžší. „Je pravda, že dřív byly špekáčky šťavnatější. Někteří lidé v této souvislosti říkávají, že tehdy možná ještě byly špekáčky z masa," řekl s úsměvem Luděk Detour, starosta Bujanova. I v této obci se lidé v pondělí sejdou oslavit svatojakubskou noc. A i tady si při ní budou opékat oblíbené uzeniny.
Podle Evy Křivové dávají zákazníci častěji přednost kvalitě špekáčků před jejich cenou. „Někdo sice kouká více na to, kolik uzeniny stojí, ale obecně jde více na odbyt kvalitnější zboží. Zvláště, když ho nabízíme za zvýhodněnou cenu," doplnila.
Majitel českokrumlovské uzenářské firmy Josef Antoni to však s kvalitou špekáčků tak černě nevidí. „Třeba ty naše beze zbytku splňují stanovenou evropskou normu," uvedl. Připustil však, že zákazník v obchodě na první pohled kvalitní špekáček od toho nekvalitního nerozezná.
„I sebekrásnější špekáček se může po opečení docela scvrknout a chuť nemusí stát za nic. Jediná rada asi je, aby si lidé našli svého výrobce. A pokud si jeho produkty vyzkoušejí a oblíbí, pak je musejí striktně vyžadovat všude," doplnil Josef Antoni s tím, že kvalitní špekáček má mít po upečení plnou chuť a nad ohněm by z něj nemělo odkapávat příliš mnoho sádla.
Dnešní zákazníci už jsou náročnější, a tak je obyčejnými špekáčky řezníci mnohdy neuspokojí. „Zájem lidé mají také o norimberské a bílé klobásy anebo naši specialitu – vuřt s kyselým zelím uvnitř," dodal Josef Antoni.