V roce 1994 zde bylo vyhlášeno chráněné území o rozloze 283 km², Přírodní park Česká Kanada, na který mimo jiné navazují další přírodní parky Homolka-Vojířov a Javořická vrchovina.

Symbolem a dominantou oblasti je kouzelná zřícenina hradu Landštejn. Úchvatné je také renesanční historické centrum města Slavonice a přilehlé muzeum československého opevnění, ruiny zaniklé středověké vesnice Pfaffenschlag, keramikou proslulá osada Maříž, skaliska a balvany v lesích okolo Valtínova, úzkokolejná dráha do Nové Bystřice, pomník fiktivního českého génia Járy Cimrmana u vsi Kaproun a další místní přírodní a historické zajímavosti. V lese lze najít i starý kryt.

Zdroj: Youtube

Oblast je proslulá přírodním bohatstvím v podobě zarostlých lesů, pastvin, kopců, vodních ploch i balvanů. Část přírodního parku byla za minulého režimu součástí pohraničního pásma, a tak je člověk téměř nedotčená. Díky tomu zde přežily vzácné a chráněné druhy živočichů, hmyzu i rostlin. To vše mohlo připomínat Kanadu v Severní Americe, a možná proto oblast Jaroslav Arnošt Trpák pojmenoval právě jako Českou Kanadu.

To vše je Česká Kanada. Hrad Landštejn.
Ne jenom na den. Česká Kanada má turistům co nabídnout na celou dovolenou

Drsnou a zároveň romantickou krajinu České Kanady popisuje například kytarista a hudební skladatel Petr Pokovba z Jindřichova Hradce takto: "Země borovic a skal, pastvin a luk, tajných zákoutí skrytých v pohraničí. Kraj lidí, kteří znají jeho tichou krásu. Místo, které opustil čas, aby jej člověk mohl milovat a ctít."

V červnu loňského roku se na hradě Landštejn uskutečnila premiéra filmu Česká Kanada vypravuje, na kterém se podílel jako scenárista a režisér. Hudbu pro film napsal společně s klavíristou Josefem Filipem. Je zakladatelem a spolutvůrcem webu ceskakanadavypravuje.cz a autorem knih Česká Kanada vypravuje – Z Landštejna až na kraj světa za 365 dní (2019) a knihy Rok České Kanady (2020).