"Jedná se o Kouzelný Krumlov a oslavy osvobození, které se měly konat na konci dubna a začátkem května. Rozhodla o tom rada města na mimořádném jednání."

K vývoji epidemie koronaviru v České republice se 11. března 2020 mimořádně sešla Bezpečnostní rada obce s rozšířenou působností Český Krumlov. Rada města Český Krumlov následně přijala ochranná opatření, která mají zabránit aktuálnímu šíření koronaviru. Od pondělí 16. března 2020 se uzavře všech sedm mateřských škol. "Město tak reaguje na doporučení ministerstva školství, aby zřizovatelé zvážili uzavření mateřských škol v situaci, kdy jsou uzavřeny základní, střední i vysoké školy. V Českém Krumlově je uzavřena také základní umělecká škola i dům dětí a mládeže," dodává mluvčí.

„Pro nás je jednoznačně nejdůležitější ochrana obyvatel, a proto přistupujeme k opatřením, abychom předcházeli rizikům v souvislosti s epidemií koronaviru. Už teď máme ve školkách polovinu dětí, rodiče je tam preventivně neumisťovali a dá se říct, že se zavřením počítali,“ uvedl starosta Dalibor Carda.

Koronavirus - Ilustrační foto
Koronavirus: Učí se on-line, spoléhají na pozůstalé

Současně byly ukončeny přípravy kulturních akcí, které byly plánovány na duben a květen. Neuskuteční se velikonoční akce, tradiční jarní slavnost Kouzelný Krumlov v Pivovarských zahradách, ani květnové oslavy osvobození.

V současné době byl v Českém Krumlově odložen filmový festival Jeden svět, v jiném termínu se také uskuteční galavečer módních přehlídek MODA Fashion Day(s), městské divadlo přesunulo březnová představení, kino Luna nepromítá a celá řada dalších menších akcí byla úplně zrušena.

Běžný provoz kulturních a sportovních zařízení je ale ve městě zachován. Funguje tak např. knihovna, Kláštery Český Krumlov, Regionální muzeum, Museum Fotoateliér Seidel i plavecký bazén a zimní stadion, kde se v jednu chvíli neshromáždí více jak sto lidí.

Od 10. března platí zákaz návštěv v Nemocnici Český Krumlov, v pobytové odlehčovací službě Za Soudem a uzavřen je také provoz Senior klubu na Vyšehradě.