Už od počátku letošní sezony trápí lékaře, že se zdržela dodávka vakcín proti chřipce. Dorazily s asi měsíčním zpožděním, a navíc pouze 70 procent z předobjednaného množství.

Českobudějovická nemocnice sice obdržela část požadované dodávky vakcín, ale na další ještě čeká. Mluvčí českobudějovické nemocnice Iva Nováková uvedla, že další vakcíny budou dodány během tohoto týdne. „Letošní očkování proti chřipce řešíme od konce září. Naočkovali jsme indikované pacienty nemocnice a asi třetinu zaměstnanců, kteří měli o očkování zájem. Ostatní dostanou vakcínu příští týden,“ potvrdila s tím, že aplikaci všech vakcín indikuje lékař. Pacienty nad 65 let a pacienty s chronickým onemocněním očkují praktičtí lékaři.

Ilustrační foto
Nejvíce marodů s chřipkou je mezi dětmi

V českobudějovické nemocnici se podle slov mluvčí Ivy Novákové tradičně očkují například pacienti podstupující hemodialyzační léčbu. „Těmto pacientům jsme poskytli vakcíny z první dodávky již v říjnu,“ reagovala.

Mnohým praktickým lékařům nyní vakcína chybí. Například českobudějovická obvodní lékařka Jolana Trochtová a praktický lékař Ivo Petrášek mají na webu uveřejněné, že první dodávku vakcín již vyočkovali. „Dle výrobce bychom měli dostat zbytek vakcín zhruba v 2. polovině listopadu. Jakmile vakcíny dostaneme, budeme informaci aktualizovat,“ píší obvodní lékaři.

Českobudějovická nemocnice začne očkovat zdravotníky proti chřipce.
Zdravotníky chtějí očkovat proti chřipce

Jak uvedl mladovožický praktický lékař Miroslav Smažík, už od září mu to komplikuje práci. „Sestra musí vyřizovat denně desítky telefonátů, které se týkají dotazů na vakcínu. První zásilka totiž dorazila až kolem 15. října. Za pouhých pět dní jsem pak naočkoval kolem 130 pacientů,“ vysvětlil. Na další se už ale nedostalo.

„Slibují nám, že další dorazí v polovině listopadu. A to se ještě dá označit za štěstí, že jsem měl předobjednáno. Ti lékaři, kteří neměli předobjednávku, nedostali totiž zatím vůbec nic,“ dodal.

Už od začátku září se mezi pacienty objevila netrpělivost. „To jsme jim ještě stačili vysvětlit, že má dodavatel zpoždění. Když jsem poté v říjnu během pěti dnů naočkoval všechny vakcíny, které dorazily, bláhově jsem se domníval, že za týden přijde další. Místo toho jsme se dozvěděli, že budeme muset ještě měsíc počkat,“ uzavřel Miroslav Smažík.

Ilustrační foto
Nezaměstnaných na Budějovicku ke konci října ubylo

V Jihočeském kraji podle slov Gabriely Žampachové z krajské hygienické stanice se ve 45. týdnu vyskytuje onemocnění chřipkou ojediněle. „Relativní nemocnost v Jihočeském kraji činí devět na sto tisíc obyvatel,“ sdělila. Respiračních infekcí v Jihočeském kraji ve 45. týdnu oproti předchozímu ale přibylo. „Dosud je v Jihočeském kraji výskyt akutních respiračních nákaz relativně nízký, nejedná se o výskyt zvýšený ani epidemický,“ upřesnila.