Podle generálního ředitele ŘSD Radka Mátla dojde pouze k mírnému zpoždění stavby. „Původním plánem bylo zprovoznění stavby v květnu roku 2022. Stavbu jsem museli zastavit na dva měsíce a zpoždění předpokládáme ve stejné délce,“ uvedl Mátl s dovětkem, že přesné termíny si ještě bude ŘSD upřesňovat se zhotovitelem. Tím je společnost M-silnice z koncernu Medis.

„Věřím, že v létě příštího roku se zde bude jezdit,“ sdělil ředitel. Dodal, že kvůli nepřehlednosti situace s odvoláním stěžovatelky mohlo být zpoždění mnohem delší.

„Díky městu Chýnov se však podařilo situaci vyřešit,“ uzavřel s odkazem na nákup domku. Dvouměsíční zastavení stavby vyšlo ŘSD na několik stovek tisíc korun, na celkovou cenu stavby však navýšení nemá mít zásadní dopad.

V neděli 2. května se asi tři desítky automobilů vybavené českými vlajkami setkaly v Táboře a vyjely směr Písek.
Na protest proti vládě. Jezdci za svobodu vyrazili na další krasojízdu krajem

Starosta Chýnova Ondřej Jaroš neskrýval nadšení z opětovného zahájení prací. „Pro všechny Chýnovské je to skvělá zpráva. Provoz je tady hrozný, intenzita stále narůstá a pro bezpečnost občanů je obchvat skutečně klíčový,“ sdělil.

Pro koupený dům už má město naplánované využití. „Chystáme v něm dvě bytové jednotky, které budeme pronajímat,“ uzavřel starosta.

O obchvat město usiluje už desítky let. Podle měření z loňského června projelo Chýnovem téměř 15 tisíc aut, z toho zhruba 2500 kamionů. Obchvat dlouhý 3,6 kilometru má stát 262 milionů korun bez DPH.