Fast foody jsou dnes nejoblíbenějším zdrojem potravy většiny dětí. Hamburgery, hranolky, langoše a mnoho dalších produktů restaurací rychlého občerstvení dnes patří ke každodenní stravě mnoha z nich. Lékaři však varují před následky nezdravé výživy a apelují hlavně na rodiče, aby se více starali o stravu svého dítěte.
Odborníci poukazují na to, že fast foody se pomalu stávají náhradou za školní jídelny, což ale samotné školy nijak nepozorují.
“Počty dětí, které se stravují ve školní jídelně, se nijak nezměnily. Chodí jich sem zhruba stejně. Stále vaříme kolem pěti set obědů,“ říká vedoucí školní jídelny Základní školy Plešivec v Českém Krumlově Liběna Vávrová. Zároveň však dodává, že vlivy rychlého občerstvení se dostaly i do školních kuchyní. „Nejvíc by jedly pizzu a hranolky. Určitě to není zdravé.“
Jiná situace je třeba na Základní škole Kaplická v Českém Krumlově.
„Jídla z fast foodů tady nevaříme. Hranolky a podobně zde nemáme. Vaříme hodně málo z polotovarů. Nejoblíbenějším jídlem budou asi řízky a nebo kuřata,“ říká Anna Marešková ze školní jídelny.
Díky špatné výživě a následkům obezity dnes trpí mnoho dětí nemocemi, které dříve trápily jenom dospělé, například vysoký krevní tlak nebo vysoká hladina cholesterolu.

Více se dozvíte ve čtvrtečním (31. 5. 2007) vydání Českokrumlovského deníku.