Až o 55 procent hodnoty stravenek si může zaměstnavatel snížit daňový základ. To však může být díky daňové reformě minulostí. Vláda totiž chce získat zpátky peníze a hlavně chce být spravedlivá vůči těm, kteří nemůžou těchto úlev využít.
Schválení tohoto zákona by přineslo nejvíce starostí hlavně menším provozovnám. Hrozí totiž, že lidé přestanou chodit na obědy a budou se stravovat jiným způsobem.
Stravenky by vzhledem k tomu zanikly. Byly by pro firmy zbytečnými náklady navíc.
Skeptici poukazují na to, že by to mohlo zničit mnoho malých jídelen. Většina z provozovatelů přitom musela před pár lety zmodernizovat své kuchyně, aby byly splněny normy stanovené Evropskou unií.
Jsou však i názory, že reforma sice většinu provozovatelů poškodí, ale nemělo by to být nic rapidního.
„Samozřejmě se mi to také nelíbí, ale myslím, že lidé, kteří mají hlad a na jídlo chodí pravidelně, na ten oběd zajdou vždycky. Stravenky tu samozřejmě také máme, ale není to takový velký podíl,“ říká vedoucí Bufetu u mostu v Českém Krumlově Renata Zronková.
Některým lidem se líbí myšlenka, že by dostávaly peníze přímo, ale většina z nich to nevidí příliš reálně.
Stravenky dnes využívá většina firem, protože musí podle zákoníku práce umožnit zaměstnancům stravování.
Proti daňové reformě podepsaly petici již tisíce provozovatelů stravovacích zařízení. Těch je v České republice registrováno kolem 17 tisíc.