Takřka vyhynulá kočkovitá šelma se včera dopoledne v klidu procházela po třídě Mateřské školy T. G. Masaryka Český Krumlov. Mládě ocelota velkého přivezli mezi vyjukané děti manželé Ambrožovi z Parku exotických zvířat z Dvorce u Borovan.

„Víte, co je to za zvíře?“ Zeptal se Viktor Ambrož dětí. Odpověď se dala očekávat: „Kočička!“

Ocelot velký je pralesní kočkovitá šelma, která je ve volné přírodě již téměř vyhubená. Na smutném faktu se podepsali hlavně lovci kožešin.

Děti například zajímalo, jestli jsou oceloti mazliví jako kočky, na které jsou zvyklé.

„Nejsou. Čím menší šelma ve volné přírodě, tím je vzteklejší. Dva nebo tři měsíce a už na něj budu potřebovat rukavice,“ vysvětlil Ambrož.
Hravý dvouměsíční dravec jménem Oliver ale nebyl jediným hostem mateřinky. Ambrožovi s sebou vzali i mládě paviána jménem Rozinka. Děti si totiž nejvíc přály vidět opičku.

Doma raději ne

„Takovou opičku bych chtěla mít doma. Je pěkná,“ přála si Terezka Vlková. Viktor Ambrož ale vysvětlil, proč je domácí chov opic spíše fikce.

„Oni nemají svěrače, takže neví, že se jim chce na záchod. Je jim tedy jedno, jestli pustí bobek na zemi nebo počůrají větev,“ uvedl Ambrož.

„Já bych doma opici nechtěl. Chtěl bych raději kuřátko. Dřív jsme měli slepice a bylo to fajn,“ řekl žáček Jára Hakl.

Předškoláčci se dozvěděli nejednu zajímavost, například proč si opice navzájem stále něco vybírají ze srsti.

„Blechy si opravdu nevybírají. Opičky totiž vylučují z těla sůl tak, že se do srsti dostávají jenom slané lupínky. Ony mají strašně slanou kůži. První blecha, která kdy skočila na opičku a kousla, tak se ušklíbla odporem, rychle odskočila a všem ostatním blechám na celém světě řekla, že nemají na opičky skákat, protože nejsou dobré,“ popsal Ambrož. „Oni tím, že si navzájem vybírají srst, tak dávají najevo, že se mají rády,“ dodala Jana Ambrožová.

Ambrožovi již nejsou na Mateřské škole T. G. Masaryka neznámá dvojice. Mláďata svých zvířat zde ukazovali již víckrát. Jelikož má jejich park exotických zvířat pouze letní provoz, tak přes zimu objíždějí školy i školky. Jak Viktor Ambrož připustil, v tomto období je to jejich jediný způsob obživy.

OCELOT VELKÝ

– dosahuje délky až jednoho metru
– hmotnost se pohybuje kolem 15 kilogramů
– základní zbarvení je žlutohnědé
– žije například v křovinatém a lesnatém území
– k vidění je například v jižní Brazílii, na jihu USA
– je masožravec, který se živí malými hlodavci, ptáky či rybami