Štrůdlování. Tak nazvali Holubovští netradiční sobotní klání, v němž se utkali ve voňavé a chutné disciplině – pečení štrůdlů. „Je to první ročník. Inspirovali jsme se na internetu,“ řekla předsedkyně pořádajícího holubovského kulturního spolku Hokus Jitka Nováková. „Zvolili jsme kategorii: sladký jablečný,“ dodala.

Členové Hokusu měli obavy, jestli se soutěž povede. Moc si to nemalovali, očekávali nanejvýš čtyři pět štrůdlů. Obyvatelé Holubova ale příjemně překvapili. Shromáždili 23 jablečných pochoutek různých tvarů, těst, velikostí a podob. „Je to obdivuhodné, že se lidé chytli, i když tady jabka letos vůbec nebyla,“ oceňoval jeden z pořadatelů František Pecha. „Hodnotí se vzhled, chuť a originalita. Vzhled i chuť je na porotcích a originalitu mohou hodnotit návštěvníci akce,“ řekla Jitka Nováková.

 

Tajná volba

Nejprve se do tajného posuzování naaranžovaných křehkých jablečných výtvorů pustilo četné obecenstvo. „Já jsem zvolila číslo 23. Ten závin se mi prostě líbil,“ dala například Jana Koubová hlas prostému klasickému závinu, který byl na tácu ozdoben lemem ze sypaného moučkového cukru s obrysem vidličky. Aleně Markové se zase líbila devatenáctka, štrůdl na hřbetě spletený z pruhů těsta nakrájených rádýlkem. „Líbí se mi proto, že když to má být štrůdl, tak to má být výtvor hodně štrůdlovatý,“ vysvětlila s úsměvem.

Celý článek si můžete přečíst v Českokrumlovském deníku dnes, v pondělí 22. října.