Ve Vyšším Brodě, stejně jako v jiných částech regionu, začaly třetí adventní oslavy.Ve staré radnici byly k vidění Vánoce, jaké se slavívaly před sto lety. Víte, co je to například černá omáčka? "Je to sladká omáčka ze sušených švestek, povidel, strouhaného perníku, rozinek a správně by v ní měly být ještě ořechy," přiblížil v sobotu ve vyšebrodské staré radnici kuchař Miroslav Krotký. "Jedla se teplá a s vánočkou. Jako příloha se dává někdy k rybě a někteří pamětníci ji o Vánocích dělají doposud," dodal.

K vidění zde byly i pravé, nefalšované perníkové chaloupky. "Je to perník, poleva cukr a bílek, bez citronu," popisovala své výrobky Hana Straková(na snímku). Jedna chaloupka se dá vyrobit za jedno odpoledne.

Po dopoledním zpívánízačala každoroční vyšebrodská burza dobrých nápadů, receptů a inspirace s vůní koření, perníku a punče. Na večerní časbyl do klášterních prostor naplánován Vánoční koncert smíšeného pěveckého sboru Musica Viva z Horní Plané.

Jako každý rok, i letos se v Českém Krumlově konalcharitativní trh s finančnísbírkou v Travellers´ Hostelu. "Kdo siv sobotu a v neděli nakoupí na charitativním bleším trhu v Travellers´Hostelu, podpoří děti z Dětského domova v Horní Plané,"přiblížila smysl akcemluvčí českokrumlovské radnice Jitka Augustinová.

V neděli užvšechny českokrumlovské děti čekal Ježíškův poštovní úřad a společné zpívání u vánočního stromu na náměstí Svornosti.

Více v pondělním vydání Českokrumlovského deníku.